China a luat foc. Statele Unite vând Taiwanului armament

China a anunțat joi că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Beijing, Kaye Lee, pentru a-i prezenta o notă de protest după ce Washingtonul a anunțat că va vinde Taiwanului arme în valoare de 1,8 miliarde de dolari.

17 dec. 2015, 07:08
China a luat foc. Statele Unite vând Taiwanului armament

Zheng Zeguang, secretar de stat în MAE chinez a exprimat ‘protestul oficial’ al Beijingului și a afirmat că țara sa va ‘lua măsurile necesare pentru a-și proteja interesele naționale, inclusiv sancțiuni contra grupurilor implicate în vânzarea de arme’, conform unui comunicat al diplomației chineze.‘Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez. China se opune ferm vânzării de arme din SUA către Taiwan’, a declarat Zheng Zeguang.

Vânzarea de arme americane către Taiwan contravine dreptului internațional și principiilor comunicatelor comune China-SUA și afectează suveranitatea și interesele de securitate ale Chinei, a adăugat oficialul chinez.

Administrația Obama a notificat miercuri Congresul american în legătură cu vânzarea de armament în valoare de 1,8 miliarde de dolari către Taiwan, o decizie care a provocat deja nemulțumirea Chinei.

Conform procedurii juridice uzuale, administrația solicită aprobarea Congresului — cu majoritate republicană — pentru ‘vânzarea unui pachet de arme defensive către Taiwan pentru 1,83 miliarde de dolari’, pentru ‘a susține eforturile Taiwanului de a dezvolta capacități defensive mai inovatoare și asimetrice’, a declarat David McKeeby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.Sunt incluse în acest pachet două fregate din clasa Perry, rachete antitanc Javelin și TOW 2B, vehicule amfibie de asalt AAV-7, diverse sisteme electronice de ghidaj și rachete sol-aer Stinger, a precizat diplomatul american. El a reamintit că ‘politica de lungă durată de vânzări de arme către Taiwan’ a fost ‘constantă de-a lungul a șase administrații americane diferite’, de când SUA au stabilit relații diplomatice cu China, la începutul anilor 1970, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a afirmat că tranzacția respectă principiul existenței unei singure Chine și Legea privind relațiile cu Taiwan în virtutea căreia SUA asigură ‘capacitatea Taiwanului de a menține o capacitate de autoapărare suficientă’.

Prin noua tranzacție, prima de acest fel în ultimii patru ani, valoarea totală a vânzărilor de arme americane către Taiwan în timpul administrației Obama ajunge la 12 miliarde de dolari, adaugă DPA.