China a reuşit, pentru prima dată în istorie, aselenizarea pe partea nevăzută a Lunii

Publicat: Joi, 03 Ianuarie 2019 08:28 // Actualizat: Joi, 03 Ianuarie 2019 09:21 // Sursa: romaniatv.net

Sonda chineză Chang’e 4 a aselenizat joi şi este pentru prima dată în istorie când va fi explorată partea nevăzută a Lunii.

Administraţia Spaţială Naţională din China a transmis că aselenizarea a avut loc la ora Chinei 10.26 în zona prevăzută: în bazinul Aitken, la polul Sud al satelitului natural al Pământului, a scris agenţia de presă Xinhua, preluată de News.ro

Misiunea va face observaţii, va analiza solul şi relieful, compoziţia minerală şi structura suprafeţei, scrie La Vanguardia.

Sonda, care cuprinde un modul şi un vehicul explorator, a fost lansată pe 8 decembrie de la centrul din Xichang (provincia Sichuan). Patru zile mai târziu, Chang’e 4 a intrat pe orbita Lunii.

Comunicarea dintre sondă şi Pământ este posibilă prin satelitul Queqiao, lansat în mai anul trecut.

Programe speciale realizate de sovietici şi americani au reuşit, în urmă cu mai mult de jumătate de secol, să fotografieze partea ascunsă a Lunii, dar nu au ajuns niciodată acolo. În 1962, o misiune americană fără echipaj a încercat fără succes.

Programul Chang’e (botezat astfel în onoarea unei zeiţe care, potrivit legendelor, trăieşte pe Lună) a început în 2007, cu lansarea unei prime sonde orbitale. Patru aparate au fost lansate de atunci către satelitul natural al Pământului.

Obiectivul final al programului este desfăşurarea unei misiuni de amploare cu echipaj. Unii experţi spun că aceasta va fi posibilă în 2036.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
china misiune luna partea nevazuta a lunii Sonda Chang’e 4
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
03 ian 17:29
Răspunde | Votează email 0 email
Mihai
Ce tari au devenit chinezii ! Sa-si faca si ei un decor de film ca americanii si sa fotografieze o jucarie chinezeasca pe post de modul lunar ! In 50 de ani au invatat sa aranjeze proiectoarele ca sa nu iasa umbre convergente.Daca e pe partea intunecata a Lunii ar trebui sa fie intuneric, asa ca au montat degeaba proiectoare.Dar stelele tot nu le-a iesit.Intrebarea este cum s-au inteles cu etraterestri care locuiesc pe partea intunecata a Lunii ? Cosmonautii americani i-au vazut in 1968 de la 1300 de km fata de scoarta terestra, inaltimea maxima posibila la care poate ajunge un echipaj uman, deoarece la 1600 km se gasesc cele 3 centuri de radiatii X, Van Allen, prin care Laika nu a putut trece, murind in cateva minute.Probabil ca China colaboreaza cu extraterestri de pe Luna ca si SUA, Israel si Rusia, care le-au acordat spatiul subterean – „zona 51” la americani.
03 ian 16:43
Răspunde | Votează email 0 email
Mihai
Ce tari au devenit chinezii ! Sa-si faca si ei un decor de film ca americanii si sa fotografieze o jucarie chinezeasca pe post de modul lunar ! In 50 de ani au invatat sa aranjeze proiectoarele ca sa nu iasa umbre convergente.Daca e pe partea intunecata a Lunii ar trebui sa fie intuneric, asa ca au montat degeaba proiectoare.Dar stelele tot nu lea iesit.Intrebarea este cum s-u inteles cu etraterestri care locuiesc pe partea intunecata a Lunii ? Cosmonautii americani i-au vazut in 1968 de la 1300 de km fata de scoarta terestra, inaltimea maxima posibila la care poate ajunge un echipaj uman, deoarece la 1600 km se gasesc cele 3 centuri de radiatii X, Van Allen, prin care Laika nu a putut trece, murind in cateva minute.Probabil ca china colaboreaza cu extraterestri de pe Luna ca si SUA, Israel si Rusia, care le-au acordat spatiul subterean – „zona 51” la americani.
1
EUR
4.7228
RON
17 Jun
noapte 20 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H