China a vândut aproape patru miliarde de măşti în peste 50 de ţări în lupta împotriva noului coronavirus

China a vândut de la începutul lunii martie aproximativ patru miliarde de măşti în ţări care luptă împotiva pandemiei generate de noul coronavirus. În tot acest timp, autorităţile de la Beijing au făcut eforturi pentru a disipa temerile privind calitatea echipamentelor medicale pe care le-au exportat.

RomaniaTV.net
06 apr. 2020, 10:24
China a vândut aproape patru miliarde de măşti în peste 50 de ţări în lupta împotriva noului coronavirus

Oficialii chinezi au încurajat fabricile să-şi crească producţia de echipamente medicale, având în vedere penuria cu care se confruntă celelalte ţări din lume. 

La nivel mondial, aproape 70.000 de oameni au murit din cauza noului coronavirus (COVID-19).

De la 1 martie, China a exportat către peste 50 de ţări 3,86 de miliarde de măşti, 37,5 milioane de haine de protecţie, 16.000 de aparate medicale de respirat şi 2,84 milioane de kituri de detectare a covid-19., a anunţat duminică o reprezentantă a serviciilor vamale, Jin Hai, citată de agenţia AFP, preluată de News.ro.

Valoarea totală a exporturilor este de 10,2 miliarde de yuani (1,33 miliarde de euro).

VIDEO Au fost aduse 200.000 de măşti din China cu o aeronavă TAROM. Piloţii se află în izolare 

Unele ţări s-au plâns de calitatea echipamentelor medicale cumpărate din China.

Pe 28 martie, Olanda a anunţat că recheamă 600.000 de măşti provenind din China, pe motiv că nu corespundeau normelor de calitate. Acestea nu se închideau corect pe faţă şi aveau membrane (filtre) care nu funcţionau corect.

În replică, autorităţile din China au precizat că fabricantul a „anunţat clar că (măştile) nu erau chirurgicale”.

De asemenea, Spania a returnat la sfârşitul lunii martie teste de detectare defectuoase, trimise de o companie chineză care nu avea autorizaţiile necesare.

Oficialii de la Beijing au reacţionat duminică, precizând că informaţiile publicate de presă despre calitatea unor echipamente medicale chineze „nu reflectă faptele întru totul” realitatea.

”Există, în realitate, mai mulţi factori, precum acela că China are norme şi obiceiuri de utilizare diferite faţă de alte ţări, O utilizare neadecvată poate provoca îndoieli cu privire la calitate”, a subliniat un reprezentant al Ministerului chinez al Comerţului, Jiang Fan.

Aceste declaraţii le completează pe cele ale unei purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de externe, Hua Chunying, care a îndemnat săptămâna trecută, în mai multe rânduri, presa occidentală să nu ”politizeze” problema sau să nu o ”exagereze”. 

BILANŢ CORONAVIRUS. ROMÂNIA trece pragul de 4.000 de cazuri de coronavirus. La ATI sunt internaţi 179 de pacienţi