China condiţionează ajutorul pentru Europa de două investigaţii antitrust ale Comisiei Europene

China a condiţionat joi acordarea unui posibil ajutor Europei, pentru combaterea crizei datoriilor, de două investigaţii antitrust lansate de Comisia Europeană (CE), potrivit Ministerului chinez pentru Comerţ.

RomaniaTV.net
23 feb. 2012, 19:34
China condiţionează ajutorul pentru Europa de două investigaţii antitrust ale Comisiei Europene

CE a lansat în decembrie o investigaţie antidumping privind importurile unor produse din oţel din China, iar în această săptămână a deschis o altă anchetă referitoare la subvenţionarea acestor produse.

„În condiţiile în care economia mondială nu a ieşit din criza financiară, iar mai multe ţări europene se află în criza datoriilor suverane, toate statele ar trebui să adopte o atitudine de colaborare, deschisă şi tolerantă, pentru a depăşi împreună problemele”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.

Ancheta referitoare la subvenţii dă lumii un semnal negativ, protecţionist, care umbreşte relaţiile comerciale dintre Europa şi China în domeniul oţelului, potrivit instituţiei.

Reprezentanţii sectorului de profil din China şi-au exprimat nemulţumirea faţă de aceste investigaţii, care, conform ministerului, contravin reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

China dispune de rezerve valutare uriaşe, care la sfârşitul lunii decembrie se ridicau la 3.200 de miliarde de dolari, iar autorităţile de la Beijing au afirmat în mai multe rânduri că ar putea folosi o parte dintre acestea pentru susţinerea fondului european de salvare.

Săptămâna trecută, China şi-a reiterat sprijinul pentru integrarea europeană şi pentru euro.

Guvernatorul băncii centrale chineze, Zhou Xiaochuan, a indicat totodată că instituţia va continua să investească în obligaţiuni ale statelor europene.

Potrivit estimărilor europene, neconfirmate oficial, China deţine obligaţiuni ale unor state europene în valoare de peste 500 de miliarde de dolari.

Directorul facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, Klaus Regling, a declarat la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut că 40% din titlurile emise de fond din ianuarie 2011 au fost cumpărate de ţări asiatice, dar nu a precizat contribuţia Chinei.

Japonia a indicat că deţine circa 20% din aceste titluri. Investigaţiile CE, care vor dura circa 15 luni, au fost lansate în urma unei reclamaţii din partea Eurofer, care reprezintă peste 70% din fabricanţii europeni de produse din oţel.

 


loading...