China dă din nou tonul la Covid. Îngrijorare maximă, ţara a înregistrat cel mai mare număr de cazuri zilnice din ultimii doi ani

China a raportat luni cel mai mare număr de cazuri zilnice de coronavirus din ultimii doi ani, o nouă provocare pentru politica "zero COVID" din această ţară, în care autorităţile locale încearcă să izoleze focare apărute în cel puţin 12 oraşe.

07 mart. 2022, 12:13
China dă din nou tonul la Covid. Îngrijorare maximă, ţara a înregistrat cel mai mare număr de cazuri zilnice din ultimii doi ani

Peste 500 de infectări au fost semnalate în China continentală luni, cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 după ce epidemia iniţială din oraşul Wuhan a fost controlată la jumătatea anului 2020.

Acest vârf al cazurilor zilnice a fost înregistrat într-o perioadă în care ritmul infectărilor a scăpat de sub control de cealaltă parte a frontierei, în teritoriul Hong Kong din sudul Chinei, unde spitalele sunt pline cu pacienţi şi unde populaţia locală devalizează supermarketuri din cauza panicii şi a temerilor legate de adoptarea unui lockdown.

Frontierele Chinei rămân practic închise, politicienii din această ţară continuând să aplice o abordare bazată pe toleranţă zero faţă de noul coronavirus.

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 7 martie 2022. Scade numărul infectărilor şi România renunţă la restricţii

China, ţara în care noul coronavirus a fost detectat pentru prima dată la sfârşitul anului 2019, reacţionează în faţa focarelor epidemiologice prin lockdownuri locale, testare în masă şi controlul deplasării rezidenţilor prin intermediul unor aplicaţii de monitorizare.

Un cercetător chinez de rang înalt a declarat săptămâna trecută că ţara lui ar trebui să încerce să trăiască alături de virus şi că ar putea să abandoneze strategia „zero COVID” într-un „viitor apropiat”.

Citeşte şi Ion Ţiriac, internat în spital din cauza coronavirusului: „Am luat în Statele Unite”

Însă purtătorul de cuvânt al Congresului Naţional al Poporului, Zhang Yesui, a respins această idee vineri, înaintea reuniunilor parlamentare anuale din China pe durata cărora sunt definite politicile publice pentru anul în curs.

„Această cale este corectă şi rezultatele sunt bune. Orice măsură de prevenţie şi control va avea un anumit cost, dar, în raport cu protejarea vieţii şi a sănătăţii oamenilor, aceste costuri merită efortul”, a adăugat Zhang Yesui.