China îi dă o palmă lui Putin: „Suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor trebuie respectate”

China a cerut miercuri un „armistiţiu prin dialog” în Ucraina, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare militară parţială şi a ameninţat Occidentul cu folosirea tuturor armelor din dotare, inclusiv cele nucleare.

21 sept. 2022, 22:35
China îi dă o palmă lui Putin: „Suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor trebuie respectate”

Vladimir Putin se vede din ce în ce mai izolat pe scena internaţională, chiar şi ţările care în mod tradiţional erau „prietenoase” Rusiei, ca Turcia sau China, începând să se distanţeze de liderul de la Kremlin, mai ales după ultimele acţiuni şi declaraţii ale acestuia.

„Suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor trebuie respectate, obiectivele şi principiile Cartei ONU trebuie urmărite, preocupările de securitate legitime ale tuturor ţărilor trebuie luate în considerare şi toate eforturile în favoarea unei rezolvări paşnice a crizelor trebuie susţinute”, a spus Wang Wenbin, purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe.

„Facem apel la părţile interesate să implementeze un armistiţiu prin dialog şi consultare şi să găsească o soluţie care să satisfacă preocupările de securitate legitime ale tuturor părţilor, imediat ce va fi posibil”, a adăugat reprezentantul diplomaţiei de la Beijing.

„China face apel la toate părţile interesate să îşi aplaneze diferendele în mod convenabil prin dialog şi consultare şi este gata să colaboreze cu comunitatea internaţională pentru a continua să joace un rol constructiv în detensionarea situaţiei”, a mai spus Wang.

Citeşte şi: Rusia interzice vânzarea biletelor de avion către bărbaţii între 18 şi 65 de ani. Costul zborurilor a ajuns şi la 16.000 de euro

Putin a decretat miercuri mobilizarea parţială în Rusia şi a promis că va face uz de „toate mijloacele disponibile” pentru apărarea teritoriului ţării sale, în special împotriva Occidentului, după ce regiunile din Ucraina controlate de forţele ruse au anunţat că vor organiza referendumuri pentru unirea cu Rusia.

Aceasta, deși Rusia este cea care a intrat pe teritoriul Ucrainei, iar teritoriul rus nu este amenințat. Moscova şi Beijingul au auvt legături mai apropiate în ultimii ani şi susţin că relaţia lor pentru contrabalansarea dominaţiei mondiale a SUA este „nelimitată”, amintește AFP.

Săptămâna trecută, Putin s-a întâlnit cu omologul său chinez Xi Jinping la un summit regional în Uzbekistan. Cei doi şefi de stat au atras mai mulţi lideri asiatici în favoarea unei noi „ordini internaţionale” care sfidează influenţa occidentală.

Citeşte şi: Un fost consilier al lui Putin avertizează Londra cu privire la un risc nuclear şi dă vina pe „comportamentul nebunesc” al lui Biden, Boris Johnson şi Liz Truss