China intenţionează să ajute Europa cu 100 de miliarde de dolari

China intenâţionează sa contribuie la Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) cu 100 miliarde de dolari, pentru a ajuta zona euro, informeză Financial Times, citând o sursă din guvernul de la Beijing, relatează Capital.

RomaniaTV.net
28 oct. 2011, 07:56
China intenţionează să ajute Europa cu 100 de miliarde de dolari

 

„China ar putea să contribuie cu 50-100 de miliarde de dolari la FESF sau la un fond nou creat în colaborare cu FMI, potrivit unei persoane la curent cu intenţiile unor lideri chinezi”, a indicat FT. Liderii  zonei euro au decis miercuri, în cursul unui summit al liderilor săi la Bruxelles, să solicite Beijingului participarea la consolidarea capacităţii de acţiune a Fondului european de stabilitate financiară.
Guvernul chinez nu a confirmat oficial că se va alătura efortului, dar doreşte „să exploreze mijloacele de consolidare a cooperării bilaterale pe baza unui beneficiu reciproc”, a afirmat joi un purtător de cuvânt al ministerului de externe chinez.
Chinezii deţin deja peste 500 miliarde de dolari din datoria statelor europene, potrivit unor estimări ale economiştilor.
Klaus Regling, şeful Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), a declarat, la Beijing, că nu se aşteaptă să ajungă la un acord decisiv cu liderii chinezi, în timpul vizitei în China, dar speră că statul chinez va continua să achiziţioneze obligaţiuni emise de EFSF, transmite Reuters. Regling a declarat că pachetul de asistenţă financiară aprobat pentru Grecia a reprezentat un caz excepţional şi nu va fi nevoie să fie repetat pentru alte state.

 


loading...