China, prima reacţie oficială în criza din Ucraina. Ţine partea Rusiei şi avertizează NATO

China şi-a exprimat joi susţinerea faţă de ”îngrijorările rezonabile” ale Moscovei cu privire la Ucraina, o ţară despre care Statele Unite afirmă că ar putea fi invadată de Rusia până la jumătatea lui februarie.

27 ian. 2022, 15:45
China, prima reacţie oficială în criza din Ucraina. Ţine partea Rusiei şi avertizează NATO

China s-a abţinut până acum să ia parte la criza dintre Moscova şi Occident, care-l acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că a comasat 100.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Joi, cu opt zile înainte de deschderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, ministrul chinez de Externe Wang Yi a discutat la telefon cu omologul său american Antony Blinken despre Ucraina.

Îngrijorările rezonabile ale Rusiei în domeniul securităţii trebuie să fie luate în serios şi să primească o soluţie„, i-a spus Wang Yi lui Antony Blinken, potrivit unui comunicat difuzat de către Ministerul chinez de Externe. Această luare de poziţie are loc la o zi după ce Statele Unite şi NATO au respins principala revendicare a Rusiei – şi anume de a se angaja să refuze o aderare la Alianţa Nord-Atlantică a Ucrainei.

Citeşte şi Ce urmează după invazia Rusiei? De ce se mobilizează NATO dacă afirmă că nu va interveni militar în Ucraina

Ministrul chinez a subliniat – fără să numească NATO – că „securitatea regională nu poate fi garantată printr-o consolidare sau o extindere a blocurilor militare„. „Îndemnăm toate părţile la calm, să se abţină să crească tensiunile şi să amplifice criza”, a mai spus Wang Yi. De asemenea, în cadrul convorbirii sale cu Antony Blinken, Wang Yi a îndemnat Washingtonul să înceteze să ”perturbe” Jocurile Olimpice de iarnă.

Anterior, Bejingul a respins luni dezvăluiri din presa americană potrivit cărora Xi Jinping i-ar fi cerut lui Vladimir Putin să nu invadeze Ucraina în timpul JO de Iarnă.

Citeşte şi Cine și cum l-a adus la putere pe Vladimir Putin. Ascensiunea incredibilă a „noului ţar”, de peste 20 de ani de neclintit de la Kremlin