China, primele sancțiuni pentru Rusia. Cele mai mari bănci din țara asiatică restricționează finanțarea achizițiilor de mărfuri rusești

Rusia pierde mai mult decât ar fi crezut în războiul cu Ucraina. Ultima lovitură vine de la China, unde cele mai mari bănci de stat restricționează finanțarea achizițiilor de mărfuri rusești.

04 mart. 2022, 22:21
China, primele sancțiuni pentru Rusia. Cele mai mari bănci din țara asiatică restricționează finanțarea achizițiilor de mărfuri rusești

China, primele sancțiuni pentru Rusia. Unitățile offshore ale Industrial & Commercial Bank of China Ltd. au încetat să mai emită scrisori de credit denominate în dolari americani pentru achizițiile de mărfuri fizice rusești pregătite pentru export, au declarat două persoane familiarizate cu această chestiune.

China, primele sancțiuni pentru Rusia. Cele mai mari bănci din țara asiatică restricționează finanțarea achizițiilor de mărfuri rusești

Scrisori de credit denominate în yuani sunt încă disponibile pentru unii clienți, sub rezerva aprobărilor din partea unor directori executivi de rang înalt, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate.

Măsura a fost luată după invazia Rusiei în Ucraina, care a declanșat un val de sancțiuni din partea unor țări precum SUA, Marea Britanie și Japonia și a alimentat speculațiile că ar putea urma și altele.

Deoarece scrisorile de credit legate de mărfuri sunt emise atât de frecvent, acestea ar fi printre primele tranzacții afectate de amenințarea cu sancțiuni. Bank of China Ltd. a limitat, de asemenea, finanțarea pentru mărfurile rusești pe baza propriei evaluări a riscurilor, a declarat o altă persoană. Creditorul nu a primit încă îndrumări explicite privind Rusia din partea autorităților de reglementare chineze, au declarat două persoane.

Răspunsul băncilor chineze ar putea fi temporar, mai ales având în vedere că sancțiunile occidentale au cruțat până acum sectorul energetic rusesc. Nu este clar dacă băncile chineze s-au retras de la alte forme de finanțare pentru companiile și persoanele fizice din Rusia, iar politicile lor s-ar putea schimba. Restricțiile evidențiază echilibrul dificil cu care se confruntă cele mai mari instituții financiare din China și președintele națiunii, Xi Jinping. În timp ce Rusia este un furnizor important de energie pentru China și țările se găsesc adesea aliniate în disputele geopolitice cu SUA, greutatea economică a Rusiei pălește în comparație cu națiunile occidentale care cumpără multe dintre exporturile Chinei și controlează accesul acesteia la sistemul financiar internațional dominat de dolar.

Citește și: Scopul secret al vizitei lui Vladimir Putin în China, desluşit de americani. Contractul de 117 miliarde de dolari care aruncă în aer planurile SUA şi ale Europei