China i-a transmis Ucrainei că „regretă profund” conflictul militar cu Rusia

Ministrul chinez de Externe a avut o discuție cu omologul său din Ucraina și i-a transmis că regretă profund invazia rușilor.

01 mart. 2022, 17:58
China i-a transmis Ucrainei că „regretă profund” conflictul militar cu Rusia

Ministrul de Externe din China este cel care l-a sunat pe omologul său ucrainean pentru a-i transmite gânduri bune. Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, i-a cerut omologul său chinez să se folosească de legăturile Beijingului cu Moscova pentru a opri invazia militară rusă asupra Ucrainei, conform Reuters.

Conform comunicatului, Wang Yi i-a spus lui Dmitro Kuleba că Beijingul este pregătit să depună toate eforturile pentru a ajuta la oprirea războiului prin diplomaţie.

China, având o relație bună cu Rusia în ultimii ani, dar păstrâns și schimburi comerciale puternice cu Kievul, a refuzat să condamne public atacul Rusiei.

Discuţia dintre cei doi miniştri de externe este prima anunţată public de când Rusia a început joi atacul asupra Ucrainei. Convorbirea a fost iniţiată de Kuleba, conform Ministerului de Externe chinez. Wang Yi a reiterat apelul Chinei la găsirea unei soluţii la criză prin negocieri, spunând că sprijină toate eforturile internaţionale care ar putea ajuta la obţinerea unei rezolvări politice, a mai precizat diplomaţia chineză.

Zilele trecute, China a dat de înțeles că este alături de Rusia în ceea ce priveşte atacurile împotriva Ucrainei și a avertizat că Alianţa Nord-Atlantică ar fi trebui să se aştepte la asta când s-a extins până aproape de graniţele Rusiei.

Purtătorul de cuvând al ministerului de Externe de la Beijing a comentat joi dimineaţă războiul început de Rusia împotriva Ucrainei, poziţionându-se de partea Moscovei. „Când Statele Unite orchestrează cinci valuri de extindere NATO spre est, ajungând până aproape de graniţele Rusiei… nu s-au gândit atunci la consecinţele faptului că împing o ţară mare într-un zid?”, a spus oficialul din China, citată de Xinhua.

„Cerem tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere pentru a evita ca situaţia să scape de sub control”, a continuat ea, fără a condamna Rusia. Ea a respins în acelaşi timp descrierea unui jurnalist străin conform căreia acţiunile Rusiei din Ucraina sunt o invazie, potrivit Reuters.