China se robotizează: Firmele înjumătăţesc forţa de muncă angajând … inteligenţă artificială VIDEO

Patronii chinezi au ajuns la concluzia că pot înjumătăţi costurile forţei de muncă angajând, în loc de persoane, roboţi inteligenţi care le vor lua muncitorilor pâinea de la gură.

11 apr. 2017, 16:47
China se robotizează: Firmele înjumătăţesc forţa de muncă angajând … inteligenţă artificială VIDEO

O înregistrare video care a devenit virală pe internet arată cum o armată de roboţei portocalii sortează pachete în depozitul unei fabrici din Estul Chinei. Aceste imagini sunt cel mai recent exemplu că roboţii capătă din ce în ce mai mult avânt pe piaţa muncii şi că vor exclude într-un viitor apropiat mâna de lucru umană.

Această tehnologie a fost implementată într-un mare depozit din Hangzhou, din provincia Zhejiang. În înregistrarea video apar zeci de roboţi Hikvision mici, portocalii, mişcându-se pe podea, în depozit. Un muncitor „alimentează” fiecare robot cu câte un pachet pe care maşinăria îl transportă mai departe în centrul de sortare şi îl aşează într-un loc pe podea, special construit astfel încât pachetul respectiv să încapă perfect.

Citeşte şi Economistul şef al BNR: În România forţa de muncă este subplătită, iar capitalul supraplătit

Roboţii identifică astfel destinaţia fiecărui pachet scanând codul acestuia. Roboţii au o capacitate de sortare de păână la 200.000 de pachete pe zi şi au capacitatea de a se reîncărca automat, astfel încât să funcţioneze tot timpul.

Prin noua metodă de muncă, patronii companiilor pot reduce costurile forţei de muncă la aproximativ o jumătate, în timp ce eficienţa acestei metode este de aproximativ 30%. De asemenea, maximizează şi precizia sortării. Şi chiar dacă roboţii ar putea „lucra non-stop” datorită realimentării automate, aceştia nu sunt folosiţi decât 6 sau 7 ore zilnic, în special după ora 16:00.