Cod ROŞU de poluare ISTORIC în China. Beijingul şi zone extinse din ţară, grav afectate

Beiingul a emis cel de-al doilea cod roşu de poluare, valabil de sâmbătă până marţi, la Beijing, dar şi pentru alte zone din ţară ce vor fi afectate de acest fenomen în următoarele zile.

18 dec. 2015, 09:32

Capitala Chinei se va confrunta cu un vast nor de poluare de sâmbătă până marţi, a informat Serviciul de Meteorologie din Beijing. Fenomenul va afecta şi alte zone extinse in ţară, în special regiunea Xian din centrul Chinei şi până la Harbin, în nord-estul ţării, a informat aceeaşi sursă.

Alerta meteorologică va determina impunerea de restricţii de circulaţie, precum şi restricţii asupra unor activităţi industriale, cum ar fi construcţiile şi fabricile. Guvernul de la Beijing a promis, după prima alertă de cod roşu că va lua măsuri pentru reducerea nivelurilor periculoase de poluare, informează bbc.com.

Specialiştii în meteorologie au avertizat că norul de poluare regională care se anunţă, va fi mai rău decât la primul Cod Roşu, de la începutul lunii decembrie, ajungând la nivelul de poluare PM2.5, dpăşind 500 de micrograme pe metrul pătrat. Primul nor de poluare care a acoperit Beijingul şi împrejurimile oraşului în data de 8 decembrie, a înregistrat un maximum de 300 de micrograme pe metrul pătrat.

Citeşte şi COD ROŞU de POLUARE în Beijing, capitala Chinei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii informează că nivelul de poluare maxim admis este de 25 de micrograme pe metru cub.

Autorităţile chineze au dat publicităţii o hartă cu nivelul poluării din China, iar cele mai afectate  zone se întind pe o suprafaţă de aproximativ 2.000 de km pătraţi şi includ 12 mari oraşe, între care Beijingul şi oraşul vecin, Shijiazhuang, au cele mai mari concentraţii de substanţe poluante.

Actualul sistem cu patru nivele de alertă a fost aplicat abia acum 2 ani, iar Codul Roşu de poluare nu a fost niciodată emis până acum, în luna decembrie.

Activităţile industriale ale Chinei, precum şi sistemele de încălzire se bazează pe cărbuni. Beijingul este mărginit la Sud şi Est de zone industriale care provoacă poluare. China depinde încă, în proporţie de peste 60%, de cărbuni, aceştia fiind principalul combustibil, în ciuda investiţiilor enorme ce se fac în resursele de energie regenerabilă.