China trimite o sondă spaţială pe Marte, până în 2020

China intenţionează să trimită o sondă spaţială pe planeta Marte în anul 2020, pentru a depune un vehicul teleghidat, după eşecul unei misiuni precedente spre Planeta Roşie, a informat marţi presa de stat din China, citată de agenţia AFP, citată de Agerpres.

18 nov. 2014, 09:32
China trimite o sondă spaţială pe Marte, până în 2020

„Preconizăm să efectuăm o misiune pe Marte până în 2020, care va include punerea pe orbită a unei sonde spaţiale, amartizarea sa şi explorarea planetei prin intermediul unui vehicul”, a declarat omul de ştiinţă Peng Tao, citat de ziarul China Daily.

„Spre comparaţie, alte naţiuni vor trebui să efectueze mai multe misiuni pentru a reuşi aceste trei etape”, a susţinut sursa citată.

Agenţia spaţială chineză nu a anunţat oficial o nouă misiune pe Marte, dar intenţia Chinei de a explora Planeta Roşie este binecunoscută, comentează agenţia de presă citată.

China şi-a perfecţionat tehnica spaţială, reuşind o aselenizare la sfârşitul anului 2013 cu sonda de Chang’e-3 şi debarcarea pe suprafaţa Lunii a unui vehicul teleghidat numit „Iepurele de Jad”, misiune apreciată drept un „succes deplin”, scrie AFP.

Acest rover lunar aselenizat la mijlocul lunii decembrie 2013, a întrerupt comunicarea cu Pământul câteva săptămâni mai târziu din cauza unor probleme tehnice generate de „mediul complicat de pe suprafaţa Lunii”. Oamenii de ştiinţă chinezi s-au temut că modulul nu va supravieţui frigului din noaptea lunară care durează cât paisprezece zile pământene, însă contactul cu „Iepurele de jad” a fost în cele din urma restabilit la mijlocul lunii februarie 2014.

Prima misiune chineză pe planeta Marte s-a încheiat cu un eşec în anul 2011, ca satelitul Yinghuo-1, a cărui misiune a fost să studieze suprafaţa şi câmpul magnetic al Planetei Roşii a fost pierdut de sonda Phobos-Grunt proiectată de Agenţia Spaţială Rusă.

În luna septembrie, India, o altă ţară asiatică cu mari ambiţii spaţiale, a reuşit să plaseze pe orbita planetei Marte o sondă spaţială proiectată cu costuri reduse şi în timp record, aminteşte AFP.