China, marea vinovată pentru răspândirea COVID-19. Un şef al spionilor acuză Beijing-ul că i-a lăsat pe oameni să se infecteze

China a ascuns informaţii vitale despre epidemia provocată de coronavirus, acuză John Sawers, fost şef al serviciului britanic de informaţii externe MI6. El a declarat miercuri că Beijingul trebuie să răspundă pentru secretizarea primelor informaţii, ţinând ascunse timp de şase zile adevăratele dimensiuni ale pandemiei.

15 apr. 2020, 13:08
China, marea vinovată pentru răspândirea COVID-19. Un şef al spionilor acuză Beijing-ul că i-a lăsat pe oameni să se infecteze

Oficialii de la Beijing au întârziat cu aproape o săptămână furnizarea de informaţii esenţiale care ar fi putut ajuta la combaterea răspândirii virusului, China cunoscând la acel moment modul violent de manifestare al acestuia. Perioda la care face referire fostul şef al MI& este 14-20 ianuarie, timp în care mii de persoane ar fi contactat virusul şi l-ar fi răspândit în lumea întreagă, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă Beijing-ul dădea dovadă de transparenţă. Abia pe 20 ianuarie preşedintele Xi Jinping a ieşit să avertizeze populaţia.

Citeşte şi Genial! Cum se fac testele de coronavirus în Coreea de Sud direct pe stradă cu zero contact între medic şi oameni

John Sawers, care a condus spionajul Regatului Unit din 2009 până în 2014, este de părere că nu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trebuie învinovăţită de dezinformare, ci China.

John Sawers ia apărarea OMS

Există o furie profundă în America privind suferinţa care consideră ei că ne-a fost impusă tuturor de China, iar China se sustrage de la o mare parte din răspunderea pentru originea virusului, pentru eşecul combaterii iniţiale a acestuia”, a afirmat Sawers la BBC. ”Serviciile secrete au rolul de a obţine informaţii care au fost ascunse de alte state şi alţi actori; a existat o scurtă perioadă, în decembrie şi ianuarie, când chinezii au ascuns într-adevăr asta de Occident”, a adăugat el.

Citeşte şi Coronavirus: Danemarca a redeschis creşele, grădiniţele şi şcolile primare, după ce au fost închise o lună

Cred că Organizaţia Mondială a Sănătăţii are o serie de întrebări serioase la care să răspundă, cu privire la perfomanţele sale, dar mânia ar trebui să fie îndreptată împotriva Chinei, nu împotriva OMS„, a adăugat John Sawers.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat marţi că va sista finanţarea OMS, deoarece organizaţia a promovat informaţiile falsificate de chinezi.