Chirițoiu, despre plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază: Retailerii au crescut alte prețuri și câștigă ca înainte

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, admite că retailerii au crescut prețurile la alte produse pentru a compensa limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. „Dacă te așezi pe salteaua de apă, ea se lasă într-o parte și crește în altă parte. Este ceea ce în economie se numește 'waterbed effect'”, a declarat președintele Consiliului Concurenței.

14 feb. 2024, 09:03
Chirițoiu, despre plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază: Retailerii au crescut alte prețuri și câștigă ca înainte

Întrebat dacă a observat creșteri de prețuri la alte produse, poate non-alimentare, în această perioadă în care Guvernul a limitat adaosul comercial la anumite alimente de bază, președintele Consiliului Concurenței a spus că da.

”Am văzut într-adevăr că în perioada în care scad prețurile la produsele de bază, se văd creșteri la alte produse. Undeva marja comercială, câștigurile retailerilor se conservă. Câștigă mai puțin pe produse de bază și ceva mai mult pe alte produse.

Citeste și: Consiliul Concurenței vrea încetarea plafonării prețului pentru alimente. Bogdan Chirițoiu: „Trebuie să găsim un nou mecanism pentru anul viitor”

Oamenii care cumpăra produse de bază sunt cumva avantajați și cei care cumpără alte tipuri de produse, mai scumpe, plătesc ceva mai mult”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, citat de Hotnews.ro.

Întrebat la ce produse mai exact a observat Consiliul Concurenței creșteri de prețuri, Chirițoiu a spus că autoritatea s-a uitat „la tot ce vând marii comercianți, deci și la non-food, non-alimentare”.

Citește și: Bogdan Chiriţoiu, despre plafonarea tarifelor RCA: Nu este suficientă pentru rezolvarea problemelor

„Ne-am uitat pe ansamblul pachetului, cum au evoluat marjele. În economie se spune waterbed effect. Dacă te așezi pe salteaua de apă ea se lasă într-o parte și crește în altă parte. Ce vedem este o conservare a marjei, adică retailerii câștigă per ansamblu cât câștigau și înainte. Câștigă ceva mai puțin la produsele mai ieftine și mai mult la celelalte. Pe ansamblu sunt tot pe la 2% marjă netă.”, a mai declarat Chirițoiu.