Chirurg de 36 de ani, mort după ce a primit a doua doză de vaccin. Ar putea fi primul deces din SUA cauzat de un răspuns imunitar întârziat la Covid

Barton William, un chirurg ortopedic în vârstă de 36 de ani, şi care a murit în data de 8 februarie, ar putea fi primul caz de deces din SUA cauzat de un răspuns imunitar întârziat la COVID, deşi a primit a doua doză de vaccin.

14 feb. 2021, 12:01
Chirurg de 36 de ani, mort după ce a primit a doua doză de vaccin. Ar putea fi primul deces din SUA cauzat de un răspuns imunitar întârziat la Covid

Medicul chirurg Barton Williams a fost declarat mort lunea trecută, la Baptist Memorial Hospital, din Memphis, Tennessee. El avea 36 de ani. „Din cercetările de până acum, credem că a suferit de sindrom inflamator multisistem (MIS)”, a declarat expertul în boli infecțioase al spitalului, dr. Stephen Threlkeld, citat de dailymemphian.com.

Sindromul, mai frecvent la copii, arată adesea și acționează ca boala Kawasaki, care provoacă inflamații ale vaselor de sânge. MIS poate apare la cineva care a fost infectat cu Covid cu săptămâni sau luni mai devreme și a instalat o reacție imună severă, întârziată, care cauzează adesea leziuni semnificative organelor.

Williams le-a spus medicilor că nu ştie să fi a avut Covid și a testat negativ de mai multe ori în spital, totuşi medicul Threlkeld nu exclude ca acesta să fi fost totuşi infectat cu noul coronavirus, înainte sau între testări. „Boala inflamatorie multi-sistem nu are nicio legătură cu cât de gravă a fost manifestarea infecţiei cu Covid la respectiva persoană„, a spus Threlkeld.

Citeşte şi Reacţii adverse după vaccinul anti-covid. Adrian Marinescu: Este vorba despre un răspuns imun din partea organismului

„Singurul mod în care am aflat că a fost infectat a fost că avea anticorpul”, a mai afirmat Threlkeld. Anticorpul din sângele lui Williams a fost cel care a declanşat infecția naturală, nu cel din vaccin, scrie sursa citată.

O cauză oficială a decesului nu a fost încă stabilită. „Există încă informații de colectat. Vrem să fim siguri că nu există niciun indiciu că ar fi vreo relație a decesului cu vaccinul în acest moment”, a spus Threlkeld.

Citeşte şi Un adolescent a murit din cauza unei maladii asemănătoare sindromului Kawasaki. A fost testat pozitiv cu covid-19, după deces

„Este dificil să tragi concluzii ample când vorbești despre ceva care nu a fost raportat până acum nicăieri. Niciunul dintre cei vaccinaţi nu a dezvoltat această boală (MIS). Până în prezent, în Statele Unite au fost vaccinați mai mult de treizeci și trei de milioane de oameni și la niciunul nu s-a manifestat”, a adăugat medicul.