Chiţoiu: Am cerut Curţii de Conturi să controleze toate companiile naţionale cu pierderi şi arierate

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, vineri, la Iaşi, că a solicitat Curţii de Conturi declanşarea unor controale imediate la toate companiile naţionale care înregistrează pierderi, pentru verificarea contractelor de achiziţii încheiate în acest an fără licitaţii.

RomaniaTV.net
11 mai 2012, 18:54
Chiţoiu: Am cerut Curţii de Conturi să controleze toate companiile naţionale cu pierderi şi arierate

Chiţoiu a spus, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că a solicitat, vineri, Curţii de Conturi declanşarea unor controale imediate la companiile naţionale cu pierderi, pentru verificarea tuturor contractelor de achiziţie încheiate fără licitaţii.

„Dorim să reducem pierderile substanţiale ale companiilor şi societăţilor naţionale prin decuplarea clientelei politice de la contractele cu statul. Azi (vineri – n.r.) am cerut Curţii de Conturi, prin intermediul Ministerului Finanţelor Publice, să declanşeze controale imediate la toate companiile naţionale care înregistrează pierderi şi arierate la buget. Să se verifice toate contractele de achiziţii de bunuri şi servicii care s-au făcut de la începutul anului şi până în prezent, mai ales cele făcute fără licitaţii, pe bază de încredinţare directă”, a spus ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

El a precizat că, în acest fel, „va fi redusă risipa şi golirea bugetelor companiilor cu capital de stat”.

„Reducând aceste cheltuieli neeconomice se reduc automat şi pierderile”, a adăugat Chiţoiu.

Totodată, ministrul Economiei a precizat că va fi introdusă guvernanţa corporatistă la societăţile cu capital de stat, el afirmând că până la finele anului un număr mare de companii ale statului vor beneficia de management privat.

„De asemenea, avem în vedere stimularea privatizării companiilor cu capital de stat. La cele de interes strategic vom vinde pe bursă numai un pachet cuprins între zece şi 15 la sută din acţiuni, astfel încât să obţinem un preţ corect. Banii încasaţi pe vânzări pe bursă vor rămâne la companii, pentru investiţii”, a mai spus ministrul Daniel Chiţoiu.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, şi ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, se află, vineri, la Iaşi, la invitaţia liderilor locali ai PNL, cei doi participând în cursul serii de vineri la o întâlnire cu oamenii de afaceri ieşeni.