Chiţoiu vrea să renegocieze contractele „băieţilor deştepţi”

Ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chiţoiu, a afirmat că în maxim 10 zile de la instalarea în funcţie va începe renegocierea contractelor "băieţilor deştepţi" din energie. Totodată, Chiţoiu a precizat că preţul gazelor nu va creşte în 2012.

RomaniaTV.net
05 mai 2012, 12:38
Chiţoiu vrea să renegocieze contractele „băieţilor deştepţi”

La finele discuţiilor de sâmbătă cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, Daniel Chiţoiu a anunţat că s-au stabilit noi calendare pentru privatizările companiilor de stat şi instalarea în fruntea lor de manageri privaţi.

Totodată, s-a convenit şi asupra calendarului de liberalizare a preţului la energie. „Anul acesta nu vom avea nicio creştere nici la consumatorii casnici, nici la cei industriali”, a declarat Chiţoiu. În schimb, preţul va creşte din 2013, mai întâi pentru consumatorii industriali.

Deocamdată, Chiţoiu s-a angajat în faţa partenerilor internaţionali să introducă management privat în sectorul economic de stat cât mai repede, în condiţiile în până acum patru companii de stat trebuiau să fie conduse de manageri privaţi. „Obiectivul meu prioritar este, în primul rând, de a introduce management privat şi profesionalizarea managementului. Între iunie şi octombrie, companiile ce fac obiectul scrisorii de intenţie vor avea manageri privaţi”, a spus ministrul desemnat al Economiei.

Prima va fi Hidroelectrica, urmată de Transgaz, Nuclearelectrica şi Romgaz, aceste companii urmând să fie şi privatizate. Chiţoiu îşi propune să renegocieze şi contractele „băieţilor deştepţi”, care au contracte preferenţiale cu companiile din sectorul energetic, renegocierea urmând vizeze cantităţile de energie furnizată, preţul acesteia şi durata contractelor.

Noua putere pare să-şi fi schimbat atitudinea şi faţă de privatizarea Cuprumin. „Va începe imediat după ce Ministerul Mediului îşi dă avizul”, a spus Chiţoiu. În privinţa Oltchim, ministrul promite că va introduce management privat în iunie, urmând ca în septembrie compania să fie privatizată.