Christa Wolf, cea mai mare scriitoare din Germania de Est, a murit

Scriitoarea Christa Wolf, considerată cea mai mare romancieră din Germania de Est, a decedat joi, într-un spital din Berlin, la vârsta de 82 de ani, după o lungă suferinţă, a anunţat editorul său, Suhrkamp-Verlag.

RomaniaTV.net
02 dec. 2011, 10:01
Christa Wolf, cea mai mare scriitoare din Germania de Est, a murit

Născută în 1929 în Prusia Orientală (astăzi teritoriu polonez), ea a contribuit la naşterea literaturii din fosta Republică Democrată Germană (RDG) cu primul său roman ‘Nouvelles de Moscou’, o primă povestire editată în 1961 şi cu ‘Le Ciel partage’ (1963), în care visul unei societăţi noi se împleteşte cu evoluţia individuală, scrie Agerpres.

Preşedintele german Christian Wulff a subliniat joi că opera sa a ‘emoţionat şi încântat ţara noastră, împingând-o la reflecţie’. ‘Pentru mulţi cititori şi cititoare, Christa Wolf a fost mai mult decât o romancieră. Ea încă mai credea, într-o manieră aproape demodată şi totuşi şi astăzi actuală, în Bine şi capacitatea îmbunătăţirii fiinţei umane’, a adăugat el.

‘Germania a pierdut cu Christa Wolf unul din cei mai importanţi autori contemporani germani’, a spus, la rândul său, ministrul german al culturii Bernd Neumann, calificând cărţile ei ca pe ‘capodopere artistice de nivel înalt’.

Christa Wolf a fost distinsă în 1980 cu premiul Georg-Buchner, cea mai înaltă distincţie literară germană, şi de doua ori cu ‘Premiul Naţional’ al RDG.

În 1990, ea a primit titlul de Ofiţer al Artelor şi Literelor din partea statului francez, prin intermediul ministrului culturii Jack Lang.

În anii 1990, dezvăluirile apărute în presă care a demascat-o ca o ‘colaboratoare neoficială’ a STASI, poliţia secretă a RDG, la începutul anilor 1960, i-au pătat imaginea, determinând-o la un exil temporar în SUA.

Prietenă cu Gunter Grass, ea a fost mama a două fete şi a fost căsătorită cu scriitorul Gerhard Wolf. A rămas până la sfârşit o personalitate de stânga.