Christina Applegate, diagnosticată cu scleroză multiplă: „A fost o călătorie ciudată”

Actriţa americană Christina Applegate, în vârstă de 49 de ani, a dezvăluit că a fost diagnosticată cu scleroză multiplă (SM), relatează BBC marţi. Ea a solicitat să i se respecte dreptul la intimitate.

10 aug. 2021, 16:20
Christina Applegate, diagnosticată cu scleroză multiplă: „A fost o călătorie ciudată”
Christina Applegate, diagnosticată cu scleroză multiplă

Christina Applegate, diagnosticată cu scleroză multiplă. Actriţa a cunoscut celebritatea în adolescenţă datorită rolului Kelly Bundy din serialul american ”Married… with Children” (”Familia Bundy”) şi a fost recompensată cu un premiu Emmy pentru interpretarea rolului surorii lui Rachel, Amy, în ”Friends”.

A fost o călătorie ciudată. Dar m-au sprijinit mult oameni pe care îi cunosc, care au şi ei această afecţiune. A fost un drum greu. Dar, după cum ştim cu toţii, drumul continuă. Cu excepţia cazului în care (cineva) încearcă să-l blocheze„, a scris actriţa pe Twitter marţi.

Applegate a primit aprecieri pentru rolurile sale din seriale TV precum ”Jesse” (1998-2000) şi ”Samantha Who?” (2007-2009).

Rolul din ”Dead To Me” i-a adus o nominalizare la Globul de Aur, Emmy, premiile Sindicatului Actorilor Americani (Screen Actors Guild -SAG) şi premiile galei Critics Choice Awards.

Ea a câştigat un trofeu Emmy Primetime pentru apariţiile sale în două episoade ale serialului ”Friends”, în 2002 şi 2003.

Applegate a făcut parte, de asemenea, din formula iniţială a Pussycat Dolls, pe vremea când aceasta era o trupă burlescă.

Citeşte şi: Tragedie imensă în lumea filmului. O mare actriță a murit după o grea luptă cu cancerul

Christina Applegate, diagnosticată cu scleroză multiplă

Actriţa s-a remarcat şi în lungmetraje, precum ”Anchorman: The Legend of Ron Burgundy” (2004) şi continuarea acestuia, ”Anchorman 2: The Legend Continues”, ”Bad Moms” (2016), ”The Sweetest Thing” (2002) sau ”Crash Pad” (2017). Ea a evoluat şi pe scena din Broadway, în producţia ”Sweet Charity” (2005).

În SM, stratul protector care înconjoară fibrele nervoase din creier şi măduva spinării – cunoscut sub numele de mielină – se deteriorează. Sistemul imunitar atacă în mod eronat mielina, provocând cicatrici sau scleroză. Mielina deteriorată perturbă semnalele nervoase – precum scurtcircuitul cauzat de un cablu electric deteriorat. În cazul în care procesul nu este tratat, în cele din urmă, afecţiunea poate provoca neurodegenerare permanentă.

În 2008, Applegate a suferit o dublă mastectomie după ce a fost diagnosticată cu cancer de sân. Ea a optat pentru această intervenţie după ce a fost testată pozitiv cu gena cancerului de sân BRCA1.

Applegate este căsătorită cu Martyn Enable, membru fondator al trupei de rock alternativ din anii ’90 Porno for Pyros.

https://www.youtube.com/watch?v=BwYBw1raC2o