Christopher Wylie: Cambridge Analytica a fost construită pentru a fi o maşinărie de propagandă

Christopher Wylie, avertizorul de integritate în scandalul Cambridge Analytica, a declarat în faţa democraţilor din Camera Reprezentanţilor că fostul manager de campanie al lui Donald Trump, Steve Bannon, a folosit cercetările firmei pentru a descuraja prezenţa la vot a democraţilor la alegerile din 2016 şi a testat imagini în legătură cu Vladimir Putin pe audienţe americane, scrie USA Today, potrivit News.ro.

RomaniaTV.net
26 apr. 2018, 11:59
Christopher Wylie: Cambridge Analytica a fost construită pentru a fi o maşinărie de propagandă

Democraţii din Comitetul Judiciar, Comitetul de Supraveghere şi Comitetul pentru Reforma Guvernului l-au întrebat pe Wylie dacă Bannon a menţionat descurajarea votanţilor.

„Da. Dacă prin acest lucru vă referiţi la descurajarea anumitor tipuri de votanţi, cei care cel mai probabil ar fi votat pentru democraţi sau candidaţi liberali, atunci da”, a răspuns Wylie.

Membrii republicani ai comitetelor nu au fost prezenţi la audieri.

Wylie a declarat că Bannon a cerut firmei Cambridge Analytica să testeze mesaje precum „construiţi zidul” sau „drenaţi mlaştina”, care au devenit mai târziu sloganuri importante pentru campania lui Trump.

Bannon a fost vicepreşedinte şi secretar la Cambridge Analytica între iunie 2014 şi august 2016.

De asemenea, Bannon a cerut companiei în 2014 să testeze imagini şi concepte pentru o audienţă americană privind preşedintele rus Vladimir Putin şi extinderea Rusiei în Europa de Est. Wylie a declarat că Putin a fost singurul lider străin folosit în teste.

Conform lui Wylie, pe Bannon nu îl interesa că reclamele create şi promovate de Cambridge Analytica aveau informaţii false pentru că el încerca să câştige „un război cultural”.

„Cambridge Analytica a fost construită pentru a fi o maşinărie de propagandă”, a afirmat Wylie.

Wylie a precizat şi că Michael Flynn a ocupat funcţia de consultant la Cambridge Analytica şi a fost angajat pentru a „deschide uşi” şi a analiza „potenţiale contracte” în SUA şi în străinătate. Flynn a fost consilier de campanie şi apoi consilier pe probleme de securitate naţională în administraţia Trump, înainte să fie concediat pentru că l-a minţit pe vicepreşedintele Mike Pence cu privire la conversaţiile sale cu ambasadorul Rusiei.