CIA ar fi torturat suspecţi de terorism „până la pragul morţii”

Agenţia americană de informaţii (CIA) a torturat suspecţi Al-Qaida 'până la pragul morţii', a relatat luni cotidianul britanic Daily Telegraph, citând surse din domeniul securităţii, relatează France Presse.

08 sept. 2014, 17:16
CIA ar fi torturat suspecţi de terorism „până la pragul morţii”

CIA ar fi torturat suspecţi de terorism „până la pragul morţii”. Cel puţin doi suspecţi, printre care şi presupusul ‘creier’ al atentatelor de la 11 septembrie 2001 Khalid Sheikh Mohammed, au fost suspuşi unor torturi ce au mers mult dincolo de simularea înecului (waterboarding) recunoscută de CIA, a scris jurnalul, potrivit căruia Senatul american urmează să publice în curând un raport pe această temă ce ar urma să ‘şocheze puternic’ opinia publică.

‘Nu se mulţumeau cu vărsatul de apă pe capetele lor sau cu ajutorul unei ţesături. Îi menţineau sub apă până la pragul morţii, în prezenţa unui medic pentru a se asigura că nu merg prea departe’, a scris jurnalul, citând una dintre sursele menţionate.

Conform unei alte surse citate de jurnal, acest tratament i-a fost rezervat lui Khalid Sheikh Mohammed, actualmente încarcerat în centrul de detenţie din baza navală americană din Golful Guantanamo (Cuba), dar şi unui cetăţean saudit bănuit că a contribuit la atentatul cu bombă ce a vizat USS Cole în largul Yemenului în 2000, la rândul său deţinut la Guantanamo.

‘Au recurs la metode medievale, de neimaginat pentru oameni’, a adăugat sursa, care ar cunoaşte detalii din dosare încă clasificate.