CIA are înregistrată o convorbire telefonică în care prinţul moştenitor cere reducerea la tăcere a jurnalistului saudit

Un ziar din Turcia a relatat joi că directoarea CIA, Gina Haspel, le-ar fi semnalat luna trecută oficialilor turci că agenţia are înregistrarea unei convorbiri telefonice în care prinţul moştenitor al Arabiei Saudite a dat instrucţiuni ca jurnalistul saudit Jamal Khashoggi să fie 'redus la tăcere', potrivit Reuters.

22 nov. 2018, 14:20
CIA are înregistrată o convorbire telefonică în care prinţul moştenitor cere reducerea la tăcere a jurnalistului saudit

Întrebat despre articol, un oficial turc a declarat pentru Reuters că nu are informaţii despre o astfel de înregistrare. Arabia Saudită a spus că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman nu a avut cunoştinţă înainte de uciderea lui Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul în urmă cu şase săptămâni.

„Se vorbeşte de o altă înregistrare”, a scris jurnalistul Abdulkadir Selvi în cotidianul Hurriyet, spunând că presupusa discuţie telefonică ar fi fost între prinţul moştenitor şi fratele său, ambasadorul Arabiei Saudite la Washington, potrivit Agerpres.

„Se spune că şefa CIA, Gina Haspel, ar fi indicat asta în timpul vizitei sale în Turcia”, a scris el, adăugând că au discutat despre Khashoggi, un critic al liderului de facto al regatului.

Citeşte şi Au fost dezvăluite înregistrările audio cu asasinarea lui Jamal Khashoggi

„Se spune că prinţul moştenitor a dat ordine ca Jamal Khashoggi „să fie redus la tăcere cât mai curând posibil”, într-o convorbire telefonică ce a fost monitorizată de CIA, a adăugat el.

Khashoggi a fost ucis în consulatul saudit din Istanbul la 2 octombrie, într-o operaţiune despre care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că a fost ordonată de la cel mai înalt nivel al conducerii saudite, potrivit Agerpres.

După ce a oferit numeroase explicaţii contradictorii, Riadul a spus săptămâna trecută că Jamal Khashoggi a fost ucis, iar trupul său a fost dezmembrat după ce negocierile pentru a-l determina să se întoarcă în Arabia Saudită au eşuat.