George Ciamba: România sprijină măsurile europene privind consolidarea Uniunii Economice şi Monetare

George Ciamba, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, a evidențiat, marți, importanța deosebită acordată de România măsurilor, la nivel european, privind consolidarea Uniunii Economice și Monetare.

24 mart. 2015, 18:34
George Ciamba: România sprijină măsurile europene privind consolidarea Uniunii Economice şi Monetare

George Ciamba a participat, marți, la Conferința de lansare a studiilor realizate de Institutul European din România în cadrul proiectului SPOS 2014, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Ponta: Pentru a apăra Occidentul, este nevoie de o veritabilă UNIUNE ECONOMICĂ între UE şi SUA

Potrivit comunicatului MAE, George Ciamba s-a referit la cele două teme care fac obiectul analizei SPOS 2014 — „Implicațiile aderării României la Uniunea Bancară — către o guvernanță mai coezivă și transparentă” și „Gazele de șist: între nevoi energetice și standarde de mediu”, subliniind că în actualul context internațional economic, politic și de securitate accentul trebuie să cadă asupra subiectelor „care pot stimula, în plan național și european, răspunsuri comune și solidare, cu viziune pe termen lung”.

Cu privire la studiul privind Uniunea Bancară, Ciamba a arătat că acesta oferă „o analiză de impact necesară în actuala etapă, dar și dintr-o perspectivă pe termen mediu și lung”.

În acest context, oficialul MAE a precizat că România a participat activ la negocierile pentru crearea Uniunii Bancare, în cadrul cărora a pledat consecvent pentru menținerea transparenței și deschiderii față de statele membre din afara zonei euro, care au ca obiectiv aderarea la zona euro, astfel încât să fie asigurat un tratament echitabil pentru toate statele membre ale UE în acest proces.

Pe de altă parte, secretarul de stat a evidențiat susținerea acordată de România obiectivelor majore de stimulare a creșterii economice și de combatere a șomajului, în plan european, „prin intermediul unor instrumente precum Planul de Investiții pentru Europa„, care să aducă beneficii tuturor statelor membre UE.

„Totodată, Ciamba a arătat că, în concretizarea proiectului Uniunii Energetice, România susține asigurarea securității energetice a UE, buna funcționare în condiții de siguranță și competitivitate a pieței interne a UE, valorificarea surselor interne de energie în cadrul Uniunii, inclusiv a potențialului Mării Negre, protejarea libertății statelor membre de a-și stabili mix-ul energetic, sporirea eficienței energetice și a securității în aprovizionarea cu energie din surse externe”, precizează MAE.