Ciclon de aer polar peste România. Alertă meteo cod galben de ceață și vânt în mai bine de jumătate de țară. Vremea se schimbă radical

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o serie de avertizări nowcasting Cod galben de vânt puternic, dar şi de ceaţă şi polei, valabile în numeroase zone din ţară. De marți, vremea se schimbă radical. Va ploua în mare parte din țară, iar la munte va ninge.

09 ian. 2023, 09:01
Ciclon de aer polar peste România. Alertă meteo cod galben de ceață și vânt în mai bine de jumătate de țară. Vremea se schimbă radical

Meteorologii au emis avertizări cod galben, până la ora 11:00, când sunt așteptate intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 55 – 60 km/h, în zone din judeţele Constanţa şi Tulcea.

Până la ora 14:00, în judeţele Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Braşov şi Sibiu, la altitudini de peste 1.800 de metri, vântul va sufla cu viteze de 90 – 100 km/h, în timp ce în localităţi din judeţele Bacău, Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi şi Vaslui intensificările vântului vor depăşi 55 – 65 km/h.

Citește și: Prognoza meteo. Se depune strat de zăpadă la munte, poate apărea fenomenul freezing rain

 

Ciclon de aer polar peste România. Vin ploi și ninsori

De marți sunt așteptate ploi abundente în mare parte din țară, iar la munte, precum și în nord-estul țării sunt șanse de ninsori.

”În zona montană și mai ales în zona montană înaltă, la altitudini mai mari de 1.400-1.500 de metri, precipitațiile sunt predominant sub formă de ninsoare. Se va depune strat de zăpadă.

Acestea sunt asociate și cu intensificări ale vântului, care pot depăși lctic  rafală 70-90 de kilometri pe oră, în timp ce în restul țării, în zonele joase de relief, mai ales, vorbim de temperaturi ce caracterizează o vreme mai caldă decât în mod obișnuit și acest lucru va fi de interes, așa cum arată și actualizările, până în jurul datei de 6 februarie, dar mai ales pentru luna ianuarie, cea mai rece lună a anului în țara noastră, vor caracteriza o vreme mai caldă.

Citește și: Elevii revin la şcoală în condiţii de epidemie de gripă. Ce reguli trebuie respectate de luni. Structură an şcolar 2022-2023

Maximele se vor situa în următoarea săptămână în general, între 3 până la 14 grade chiar și minimele vor fi, în zonele extracarpatice, ușor pozitive. Doar în zonele depresionare vor fi minime de până la -3… -4 grade, iar în zona montană înaltă valori mai coborî sub -10 grade, acolo unde în următoarea perioadă ninsorile vor fi predominante.

În restul țării, precipitații mai ales sub formă de ploaie și vorbim și de cantități care în partea de sud-vest, vest, nord-vest a țării, la nivel local, vor depăși 15-20 de litri pe metru pătrat”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.