Ciclon polar deasupra României. „Ne vom trezi dimineaţa şi vom vedea zăpadă pe geam”. Cât va fi stratul de omăt la Bucureşti

Începând de joi seară, 26 ianuarie, în sudul și sud-vestul țării vor fi ninsori și ploi, iar drumurile vor fi alunecoase, cu depuneri de polei. Vineri, ninsorile se vor extinde și în alte regiuni, însă vor apărea și ploi abundente.

25 ian. 2023, 18:05
Ciclon polar deasupra României. „Ne vom trezi dimineaţa şi vom vedea zăpadă pe geam”. Cât va fi stratul de omăt la Bucureşti

Ciclon polar peste România. Ninsori locale vor apărea deja pe parcursul zilei de joi, 26 ianuarie, urmând ca în a doua parte a zilei și mai ales seara, ninsorile să se extindă în sud-vestul țării, în Carpații Meridionali și în local în Moldova, precum și în Republica Moldova. În aceste zone, vor fi deasemenea șanse și de lapoviță, precum și de amestec cu ploi. Vor fi depuneri de polei, așa că atenție pe drumuri!

În timpul nopții spre vineri, 27 ianuarie, ninsorile se vor extinde local în vest și în centrul țării, în timp ce în sud vor fi vineri cantități însemnate de ploaie. Cantitățile acumulate de precipitații vor ajunge în sud până la 20-50 l/mp.
În noaptea spre sâmbătă, 28 ianuarie, ninsorile se vor extinde în mare parte a țării, luând treptat locul ploilor, iar în cursul zilei de sâmbătă se așteaptă ca ninsorile să acopere și sudul și sud-estul României, inclusiv București.

„Ei bine, da, vine iarna și pe la noi. Cel puțin, o încercare de iarnă, dacă am putea spune așa. Este vorba de un ciclon mediteraneean, care va „aborda o traiectorie către țara noastră. Vorbim, în principal, de ninsori abundente la munte, în special în Carpații Meridionali și de Curbură. Acolo ar putea depăși 30 de centimetri stratul nou de zăpadă depus, iar în al doilea rând, după ploile abundente din sud, de vineri, vorbim vineri noapte și sâmbătă de o transformare în lapoviță și ninsoare și în partea sud a țării, inclusiv în București. Deci, am putea ca sâmbătă dimineață să ne trezim și ne uităm pe geam să vedem un peisaj de iarnă și în București”, spune Robert Manta, meteorolog ANM.

Prognoza meteo 26 ianuarie. Vreme geroasă cu ploi și ninsori în toată țara. Fulguieli și depuneri de polei și la București

„Temperaturile nu scad prea mult. Rămânem la valori apropiate de ceea ce avem miercuri. Deci, avem joi temperaturi undeva la două, trei, poate chiar patru grade ziua, în mare parte din țară, apropiate de zero în cursul nopților. Practic, valori apropiate de normalul perioadei, de normalul sfârșitul lui lunii ianuarie, iar vorbind în perspectivă, săptămâna viitoare am putea avea într-adevăr, nopți ceva mai reci, cu temperaturi negative în toată țara, minus cinci, minus șapte grade, poate chiar și în București, dar la amiază câteva raze de soare, poate cinci grade și fără precipitații, săptămâna care vine. De sâmbătă seară vom avea foarte puține precipitații, situație care ar putea să dureze și săptămâna viitoare. Vorbim de sâmbătă încolo, o săptămână cu puține precipitații, dar cum spuneam, ceva raze de soare la amiază, temperaturi de patru, cinci grade. Însă cum se duce soarele, noaptea și dimineața ne îmbrăcăm mai gros, pentru că va fi mai frig. Un alt aspect de punctat este că, poate pentru prima dată în acest sezon, vorbim de primele zile în care putem să vorbim de strat de zăpadă în toate stațiunile montane. În București, cum spuneam, sâmbătă dimineață am putea să avem parte de ninsoare. Mai mult ca sigur va ninge. Acum, întrebarea este dacă se va depune și strat sau nu, dar este o probabilitate moderată, în acest moment, ca sâmbătă dimineață să ne trezim și să vedem pe geam și în București un peisaj de iarnă”, mai spune Robert Manta.
După o perioadă în care am avut temperaturi maxime neobișnuite pentru această perioadă a anului, vine în sfârșit și iarna. Vom avea și zăpadă în unele zone ale țării. Elena Mateescu, directorul general al ANM, a explicat cum va fi vremea în acest weekend și unde, mai exact, va ninge.

„Ultimele zile din luna ianuarie conferă tabloului lunii autentice de iarnă, atât în regimul de temperaturi, care se apropie de normalul termic al perioadei din calendar, vorbim mâine de maxime de cel mult între 0 grade până la 5-6 grade, vorbim de minime între -5 grade până la 4 grade, pentru ca vineri, sâmbătă și duminică să consemnăm la nivelul maximelor aceleași valori de temperaturi, cum am consemnat, cel mult între 0 până la 5-6 grade, chiar valori mai coborâte pe parcursul zilei de sâmbătă.

Duminică, chiar și luni dimineață, cele mai coborâte valori vor fi de -10 grade în zonele depresionare din estul Transilvaniei, până la -2 grade în zona litoralului.

Vortexul polar loveşte România. Vine iarnă autentică şi în Bucureşti, ciclonul polar scade temperaturile şi aduce coduri roşii de viscol