Ciclonul „Cleon” va aduce cupolă de foc deasupra României. Diferenţele mari din termometre formează supercelule de furtună

Luni, în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi în sudul Moldovei valul de căldură se va intensifica şi se vor înregistra 37-39 de grade. România, printre cele mai AFECTATE țări de „Cleon”, noul val de căldură care va topește Europa: Urmează o săptămână de iad, cu temperaturi de 48 de grade Celsius

16 iul. 2023, 21:44
Ciclonul „Cleon” va aduce cupolă de foc deasupra României. Diferenţele mari din termometre formează supercelule de furtună
România va fi printre cele mai AFECTATE țări de „Cleon”, noul val de căldură care va cuprinde Europa

După valul de căldură numit „Cerberus” vine un altul, „Cleon”, cu temperaturi extreme şi aer mult mai uscat. Cele mai afectate ţări sunt în zona Mediteranei și în Balcani, inclusiv România.

Valul de căldură, botezat de greci Cleon după un general atenian din războiul peloponesiac, va aduce temperaturi de 44 de grade. Autoritățile se tem că vor izbucni incendii de vegetație, așa că au interzis accesul oamenilor în rezervațiile naturale și în pădurile din zone de risc.

De zile întregi, una dintre destinaţiile de vacanţă preferate de români a fost devastată de un val de căldură extremă. Milioane de oameni îndură în Grecia temperaturi insuportabile. Termometrele arată peste 44 de grade în timpul zilei.

În Atena, din cauza căldurii a fost restricţionat accesului turiştilor pe Acropole, unde este şi mai cald decât în oraş. De altfel, în capitala elenă mai mulţi oameni au leşinat în stradă din cauza căldurii. Voluntarii Crucii Roşii, prezenţi în mai multe puncte-cheie, au oferit oamenilor apă.

Temperaturi insuportabile în Spania și Italia. Urmează un nou val de căldură, „Cleon”

O altă destinaţie de vacanţă pentru români, Spania se confruntă cu fenomene fără precedent. S-au înregistrat şi 46 de grade Celsius ziua şi 39 noaptea. Recorduri de temperatură, 45 de grade Celsius, şi în Italia, unde oamenii s-au refugiat în mare pentru a se răcori. Administratorii unei plaje de lângă Roma au permis accesul şi cu animale de companie, pentru că şi ele suferă din cauza căldurii.

Şi previziunile nu sunt bune. După valul de căldură numit „Cerberus” vine un altul, „Cleon”, cu temperaturi extreme şi aer mult mai uscat. Cele mai afectate ţări sunt în zona Mediteranei și în Balcani, inclusiv România.

Cod portocaliu și Cod galben de caniculă în România! Avertizările meteorologilor sunt valabile pentru toată țara

Nigel Arnell, profesor în științe climatice: Este foarte devreme şi ne aşteptăm ca temperaturile să crească şi mai mult pe parcursul anului acesta.

Şi nu doar căldura creează probleme. Dar şi incendiile de vegetaţie. Noaptea trecută insula La Palma din Spania a fost cuprinsă de flăcări. 500 de oameni au fost evacuaţi şi 11 case au ars din temelii.

După o săptămână cu temperaturi record, de peste 40 de grade Celsius, un incendiu de vegetaţie a mistuit 170 de hectare în sud vestul Turciei. 40 au fost mistuite de flăcări doar în prima jumătate de oră. Sute de pompieri şi voluntari s-au luptat cu focul. Mii de oameni au fost evacuaţi din locuinţe. Cel mai probabil dezastrul a fost declanşat de un grătar lăsazt nesupravegheat.

Și sudul Statelor Unite se confruntă cu canicula. În Arizona maximele au depăşit 43 de grade Celsius în 15 zile la rând.

O furtună cu grindină uriașă a ajuns din Slovenia până în România

Furtuna fotografiată în regiunea Voivodina din Serbia, aproape de România.O furtună puternică de tip supercelulă a traversat joi, 13 iulie, 5 state europene, inclusiv România. În Slovenia, furtuna a produs o grindină imensă, de aproape 14 cm.

Prognoza meteo lunară. Când e mai bine să-ți faci vacanţa în august

O furtună de tip supercelulă a trecut joi prin nu mai puțin de cinci state europene, parcurgând peste 1000 km și provocând căderi de grindină de dimensiuni foarte mari.

În Slovenia, diametrul grindinei a atins până la 14 cm, fiind cea mai mare grindină înregistrată vreodată în această țară și printre cele mai mari măsurate vreodată în Europa.

O supercelulă este o furtună puternică, în care curentul ascendent prezintă mișcări de rotație. Supercelulele pot produce grindină foarte mare, vijelii puternice și tornade.Furtuna s-a format inițial în sud-vestul Sloveniei, în după-amiaza zilei de joi, 13 iulie, iar pe parcursul a peste 8 ore a trecut prin Croația, sudul Ungariei, nordul Serbiei până în sud-vestul României, unde a ajuns joi seara.

Furtuna supercelulară, văzută pe harta radar meteo interactivă, joi seara, în jurul orei 22.Furtuna încă era foarte severă când a intrat în țara noastră, în sudul Banatului, după care a traversat Munții Carpați, ajungând în nordul Olteniei.

Ulterior, furtuna a slăbit în intensitate, iar potențialul pentru fenomene foarte periculoase s-a mai diminuat, dar rămășițele furtunii s-au disipat complet abia vineri dimineața, în Marea Neagră, parcurgând astfel o distanță totală de aproape 1500 km.

Furtuna a fost una dintre cele mai lungi și violente din ultimii ani, în Europa, provocând numeroase pagube și răniți în calea sa.

Cupolă de foc deasupra României, în zilele următoare. Meteorologii au vești proaste: ce e mai rău încă n-a venit

O avertizare Cod galben – val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat va fi în vigoare, luni, în judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Constanţa, Tulcea şi în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea.

”Luni (17 iulie), valul de căldură va continua să se intensifice şi va fi caniculă în toate zonele de câmpie şi de podiş. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 şi 23 de grade”, a transmis ANM.

Record de căldură în China, 52,2° Celsius

Un record de căldură a fost doborât duminică în China, cu o temperatură de 52,2° Celsius înregistrată într-un oraș din nord-vestul țării, într-o vastă zonă aridă din regiunea Xinjiang, a anunțat luni presa oficială chineză, transmite agenția Reuters, citată de boursorama.com.

Precedentul record de temperatură în China era de 50,3°C, măsurat în aceeași zonă din „Depresiunea Turfan”, un vast bazin de dune de nisip și lacuri secate la peste 150 de metri sub nivelul mării.

China, la fel ca alte câteva țări din Asia și, mai larg, din emisfera nordică, se confruntă cu un val de căldură intensă care generează temeri privind repetarea secetei de anul trecut.