Ciclonul Federico mătură România! Litoralul românesc este distrus după ce a fost luat pe sus de fenomenul meteo numit „storm surge”

Ciclonul Federico a măturat litoralul românesc, făcând ravagii și daune uriașe în urma sa. Acesta este unul dintre cele mai puternice fenomene meteo cu care România s-a confruntat în ultimii 5 ani.

20 nov. 2023, 20:58
Ciclonul Federico mătură România! Litoralul românesc este distrus după ce a fost luat pe sus de fenomenul meteo numit „storm surge”
Ciclonul Federico mătură România! Litoralul românesc este distrus după ce a fost luat pe sus de fenomenul meteo numit „storm surge”

Constanța se confruntă cu un dezastru după ce a fost măturată de ciclonul Federico, cel mai puternic în ultimii 5 ani în România. Acesta a adus vânturi cu rafale de până la 120 de kilometri pe oră din largul Mării Negre.

Acoperișurile mai multor blocuri au fost distruse, iar în Portul Tomis au fost înregistrate scufundări de bărci. Ciclonul a cauzat un fenomen rar pentru țara noastră, cunoscut sub numele de „storm surge”. Presiunea scăzută din centrul ciclonului a ridicat nivelul mării, inundând plajele pe o distanță semnificativă.

Citește și: Caz ireal în Constanța! O profesoară de română a venit beată la ore și s-a prăbușit pe scările de la intrarea în unitatea de învățământ

Plaja Belona din Eforie a fost inundată de valuri de până la 9 metri, care au pătruns adânc pe uscat. Mașinile parcate acolo au fost înconjurate de apă. În Vama Veche, nisipul era complet acoperit de apă, iar la Gura Portiței marea a invadat plaja.

Acest fenomen, denumit „storm surge” sau „val de furtună”, este rar întâlnit în România. Experții susțin că a fost cauzat de ciclonul Federico, care a traversat recent Marea Neagră. Presiunea scăzută a generat rafale de vânt de până la 120 km/h, iar presiunea redusă a ridicat nivelul apei, care apoi a fost împinsă pe uscat de curenții puternici pe o distanță de până la 50 de metri.

„Maregraful din Constanța a înregistrat chiar o ridicare de peste 70 de centimetri față de nivelul zero al Mării Negre. În cazul de față, la Vama Veche, avem această spălare integrală a suprafeței plajei de către supraînăltare la furtună a nivelului mării”, a declarat Răzvan Mateescu, cercetător INCDM Constanța.

Valurile uriașe din timpul furtunii au adus la mal o mulțime de bucăți vegetale, melci, dar și calacare de pe fundul mării. O plajă de pe care nu fuseseră ridicate sezlongurile și nici dezmembrată terasa este complet distrusă.

„Lemne rupte, șezlonguri zburate, sunt pagube mari”, a explicat Andrei Damian, proprietar plajă.

Ciclonul Federico s-a format în Atlantic și a inaintat rapid spre vestul și centrul Europei. Apoi s-a îndreptat spre România și în vestul Mării Negre a staționat cel mai mult.

Meteorologii îl descriu drept cel mai violent înregistrat, pe litoral, în ultimii cinci ani.

„La strația meteo de la Constanța de pe dig, de pe plajă, am avut rafale de vând de până la 119 km/h. De asemenea, și în bazinul vesticl al Mării Negre, rafalele au ajuns la 130 km/h”, a declarat Mia Stamate, meteorolog.

Acoperișurile mai multor blocuri au fost smulse. Jos, un loc de joacă, a fost distrus complet. Au existrat și câteva mașini avariate. În Portul Tomis mai multe bărci și un velier s-au scufundat în timpul furtunii. Proprietarii ambarcațiunilor au încercat să le tragă pe uscat.

Citește și: VIDEO Dezastru în stațiunile de pe litoralul românesc după cea mai puternică furtună care a lovit Constanța. Meteorologii au emis trei avertizări de Cod roșu