VIDEO Dezastru în stațiunile de pe litoralul românesc după cea mai puternică furtună care a lovit Constanța. Meteorologii au emis trei avertizări de Cod roșu

Litoralul românesc a fost lovit în weekend de o furtună de mare intensitate pentru care meteorologii au emis trei avertizări Cod roșu.

20 nov. 2023, 15:33
VIDEO Dezastru în stațiunile de pe litoralul românesc după cea mai puternică furtună care a lovit Constanța. Meteorologii au emis trei avertizări de Cod roșu
Litoralul românesc a fost măturat de ciclonul Frederico

Constanța a fost lovită de o furtună de mare intensitate, litoralul românesc fiind măturat de valurile mării. Meteorologii au emis nu mai puțin de trei avertizări Cod roșu, două de vijelie și unul de inundații.

Furtuna a măturat stațiunile, lăsând un adevărat dezastru în urmă. Construcțiile de pe plajă au fost dezmembrate de forța vântului. Valurile care au atins o înălțime de nouă metri au scufundat mai multe bărci și un velier. Barurile de la malul mării au fost puse la pământ.

Citește și: Urgia albă a măturat România! Viscolul și vântul puternic au făcut prăpăd în mai multe orașe din țară. Copaci doborâți, localități rămase fără curent electric și zeci de mașini blocate în nămeți

Imaginile din prezent nu mai au nimic în comun cu cele din timpul verii. Stațiunea Costinești a fost grav avariată de ciclonul Frederico. În Vama Veche, zona Stuf a fost măturată de valuri și tot ce se afla aproape de mare a fost distrus.

Litoralul românesc s-a aflat sub Cod roșu de ploi torențiale. Ciclonul Frederico, cea mai puternică furtună care a lovit vreodată Marea Neagră, a adus rafale de vânt de 120 de kilometri la oră. La mal s-au format valuri de 8-9 metri, echivalentul unei clădiri cu două etaje.

Citește și: Alertă meteo de vreme extremă! Reactorul 1 de la Cernavodă a fost decuplat din cauza vântului puternic. Mai multe cartiere din Constanța au rămas fără apă

Zeci de copaci au fost puși la pământ, 60 de mașini au fost distruse și mai multe acoperișuri au fost luate pe sus de rafalele violente. Ore întregi au curs apelurile la 112. Până duminică seara, ora 20.00, au fost în total peste 1.000 de apeluri la numărul de urgență, fiind desfășurate următoarele forțe: 30 autoscpeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială descarcerare, o autospecială de salvare de la înălțimi, o ambarcațiune CBRN, 3 ofițeri și 145 subofițeri, 2 servicii voluntare pentru situații de urgență, 2 echipe ENEL, 4 echipaje S.D.N, două echipaje Poliția Locală.

Probleme au fost și la centrala de la Cernavodă, după ce Unitatea 1 s-a deconectat automat, ca urmare a condițiilor meteo care au cauzat perturbații în sistemul energetic național. Duminică seara, Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost resincronizată la Sistemul Energetic Național, iar în cursul zilei de luni, 20 noiembrie, este programată funcționarea la putere nominală, potrivit Ministerului Energiei.