Ciclonul mediteranean afectează România. Alertă meteo COD PORTOCALIU și galben de furtuni puternice. ANM anunță fenomene severe în 14 județe

Este alertă de ultima ora de la ANM. 14 judete sunt sub cod galben si portocaliu de furtuni puternice. Cele mai severe fenomene vor fi chiar în zonele care luni au fost lovite de viituri uriase. În același timp, temperaturile sunt în creștere și vor ajunge până la 30 de grade.

30 mai 2023, 10:11
Ciclonul mediteranean afectează România. Alertă meteo COD PORTOCALIU și galben de furtuni puternice. ANM anunță fenomene severe în 14 județe

Administrația Națională de Meteorologie a emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de furtuni puternice în perioada 30 mai, ora 11 – 30 mai, ora 23.

”În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și posibil vijelii în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și în Oltenia. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi astăzi, pe arii mai restrânse, și în celelalte regiuni. În jumătatea de vest a teritoriului instabilitatea atmosferică se va menține pronunțată și în a doua parte a zilei de miercuri (31 mai)”, a transmis ANM.

Citește și: EXCLUSIV Elena Mateescu, director ANM: Ciclonul mediteraneean se dezlănţuie peste România: „Nu scăpăm de fenomene extreme nici în iunie”

De asemenea, meteorologii ANM au transmis și o alertă COD PORTOCALIU pentru patru județe din vestul țării în intervalul 30 mai, ora 12:00 – 30 mai, ora 20:00, când sunt așteptate averse torențiale și grindină.

În județele Caraș – Severin, Timiș, Hunedoara și Arad vor fi averse torențiale și grindină. Local cantitățile de apă vor fi de 40…70 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore).

Citește și: Ținute pe bară, autobuzele turistice ale Bucureștiului reprezintă un eșec de proporții. Motivele pentru care 420 000 de euro au fost investiți degeaba

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Vremea va fi frumoasă și caldă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza și seara. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 de grade.