Cifre alarmante: SUA vinde și mai multe arme regimurilor autoritare cu care Joe Biden susține că este în conflict

Sub Administrația Biden, SUA își consolidează poziția de lider în vânzările de armament. Administrația Partidului Democrat a vândut majoritatea armelor tocmai regimurilor pe care le condamnă, la nivelul discursului public. 

16 mai 2023, 10:19
Cifre alarmante: SUA vinde și mai multe arme regimurilor autoritare cu care Joe Biden susține că este în conflict

Administrația președintelui Joe Biden a vândut arme și echipamente militare către cel puțin 57% din țările considerate regimuri autocrate în anul fiscal 2022, arată o analiză realizată de publicația The Intercept. Totul, în contetul în care Joe Biden a declarat în mod constant faptul că se opune regimurilor autoritare.

Anul trecut, SUA a vândut arme în cel puțin 48 de țări cu regim autocrat.

Printre statele care au primit arme din partea americanilor s-au numărat Egipt, Thailanda, Arabia Saudită și Pakistan. Dintre acestea, Egipt, Arabia Saudită și Pakistan ar urma să devină membre BRICS. În general, statele din Asia și Africa sunt acuzate de establishmentul de la Casa Albă de „suprimarea democrației”.

Raport privind exporturile de arme: SUA a furnizat mai mult de jumătate din armele achiziționate de 13 dintre primii 17 importatori de arme

SUA a furnizat mai mult de jumătate din armele achiziționate de 13 dintre primii 17 importatori de arme. Arabia Saudită, Japonia și Australia sunt țările care au cumpărat cele mai multe arme din SUA.

Dominația SUA în comerțul global cu arme a crescut puternic în ultimii cinci ani. Astfel, SUA a reprezentat 40% din totalul exporturilor în perioada 2018-2022, în creștere de la 33% în ultimii cinci ani, în timp ce Rusia rămas pe doi, dar a scăzut de la 22% la 16%. Franța, China și Germania ocupă celelalte trei locuri din TOP 5.

Dintre cele 84 de țări codificate ca autocrații în cadrul sistemului Regimes of the World în 2022, Statele Unite au vândut arme la cel puțin 48 dintre ele, respectiv 57%.