VIDEO Rusia vs. SUA, AK47 vs. M16. Care este cea mai eficientă armă de asalt din lume

Cele mai cunoscute arme de asalt din lume sunt Avtomat Kalashnikova Model 1947, cunoscut publicului larg drept „AK47" sau „Kalaș", respectiv Colt AR-15, denumită oficial de armata americană M16. Care este mai puternică?

06 mai 2023, 21:04
VIDEO Rusia vs. SUA, AK47 vs. M16. Care este cea mai eficientă armă de asalt din lume

Rusia vs. SUA. Generalul rus Mikhail Kalashnikov a început dezvoltarea mitralierei sale de calibru 7,62mm încă din 1944, când studiul bătăliilor din Cel de-Al Doilea Război Mondial au demonstrat statistic faptul că cine trage mai multe gloanțe are șanse mai mari la atingerea obiectivelor pe front.

Rușii au finalizat Kalașnikovul în anul 1947. Costurile foarte mici de producție și simplitatea în mânuire au făcut din AK47 cea mai răspândită armă de asalt din lume. Mitraliera-pușcă produsă în foarte multe țări și folosită de armate, revoluționari și teroriști din toată lumea.

M16, pușcă automată calibru 5,56 mm de producție americană, a fost prima dată folosită la scară largă în războiul din Vietnam în 1963. La început, multe M16 se blocau atunci când se supraîncălzeau, dar aceste probleme au fost corectate. Acum, arma este utilizată în minumum 15 state membre NATO.

M16 e mai ușoară, mai precisă, mai silențioasă, permite mai multe modificări, dar trebuie întreținută cu mai multă atenție. AK47 e de calibru mai mare, e foarte ieftină și poate fi întreținută de oricine.

Pe internet, specialiștii în arme au făcut diverse comparații între AK47 și M16. Kalashnikov, considerată „cea mai iconică armă de asalt”, este considerată „mai mortală”.

Aproximativ 106 de armate ale lumii utilizează AK47. Printre ele, amintim China, Egipt, Iran, Sudan, Siria, Cuba și Sierra Leone. Aproximativ 20 de state ale lumii încă produc AK47, printre care se numără China – cel mai mare.

M16 este răspândită pe o scară mai mică, utilizată, pe lângă SUA, de Canada, Filipine, Singapore și Israel.