Cifrele guvernării. Guvernul Ciucă a majorat salariul minim cu 10% în 2022 și 17% în 2023. Salariul mediu, majorat cu 15%

Potrivit unui document din PNL care cuprinde măsurile fiscale luate de guvernul Ciucă, la 1 ianuarie 2022, chiar la câteva săptămâni de la învestirea guvernului, salariul minim a fost majorat cu 10,8%, la 2.550 lei. A fost aplicată apoi o nouă creștere.

26 mai 2023, 15:03
Cifrele guvernării. Guvernul Ciucă a majorat salariul minim cu 10% în 2022 și 17% în 2023. Salariul mediu, majorat cu 15%

Guvernul a majorat la 1 ianuarie 2023 salariul minim la 3000 lei, cu 17.6% mai mult față de anul precedent.

Tot de la 1 ianuarie 2023, guvernul Ciucă a mărit salariile în tot sistemul bugetar cu 10%. Aceasta a fost o măsură mult așteptată de români după ce ani la rând veniturile bugetarilor au fost înghețate. Atunci însă nu au fost majorate și veniturile demnitarilor.

Și salariul mediu net a crescut în această perioadă. În ianuarie 2023, prin decizia guvernului Ciucă, acesta a fost majorat cu 15%, la 4.254 lei. Creșterea investițiilor publice, atragerea de fonduri europene, dar mai ales atragerea de investiții străine au contribuit la creșterea salariului mediu în România. Mai concret, toate acestea s-au tradus prin mai multe locuri de muncă, deci salarii mai mari.

Citește și: Nicolae Ciucă rămâne la Palatul Victoria. Rotativa premierilor se amână din cauza grevei profesorilor: „Nu putem să destabilizăm un întreg buget de stat”

Sunt discutate în continuare și alte măsuri cu privire la salariile românilor. Printre acestea, potrivit documentului din PNL, în interiorul partidului se discută despre o creștere a salariului minim brut pe economie în 2024.

O altă măsură discutată, potrivit documentului, se referă la eliminarea contribuțiilor sociale de sănătate pentru persoanele care au un al doilea loc de muncă și pentru cei care primesc salarii cu statut de persoană fizică autorizată. Salariile ar putea crește și prin scăderea treptată a contribuțiilor de asigurări sociale, o altă măsură menționată în document.

În plus, este analizată și impozitarea contractelor de muncă part-time raportat la numărul de ore lucrate. Astfel, nu ar mai adusă în discuție problema supraimpozitării, un subiect care a generat preocupare luni de-a rândul. Măsurile trebuie discutate și agreate în Coaliție.