Cimitirul diavolului este numele atribuit unei poiene misterioase, de formă ovală, ce se află în apropiere de satul Kova, în regiunea Krasnoyarsk din Rusia, în mijlocul unei păduri din taiga siberiană.
Această zonă este una de temut, fiind asociată cu fenomene inexplicabile, precum moartea subită a animalelor, agravarea stării de sănătate a oamenilor, defecțiuni ale echipamentelor și chiar dispariții. Oamenii de știință, dar și turiștii care vizitează Cimitirul diavolului avertizează că nici măcar busola nu funcționează în acel loc.
Poiana diavolului, înconjurată de o pădure și aflată la câțiva kilometri de satul Kova, este ca o câmpie în mijlocul unor păduri. Locuitorii din apropiere au sculptat chipul Satanei pe un copac pentru a avertiza că acel loc este unul cu adevărat paranormal.
Explicația științifică a Cimitirului diavolului este legată fie de prezența unui foc subteran ce eliberează monoxid de carbon, fie de căderea unui meteorit, într-un eveniment numit „Explozia de la Tunguska”.
În 1908, în Rusia, a avut loc în ținutul Krasnoyarsk o explozie despre care se crede că ar fi fost cauzată de un meteorit, de un asteroid sau de un fragment de cometă, la o altitudine de 5-10 kilometri, cercetătorii considerând că obiectul căzut avea dimensiuni de zeci de metri.
Energia exploziei ar fi fost de 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima și aceasta ar fi scos din rădăcini peste 80 de milioane copaci, iar unda de șoc a exploziei ar fi măsurat 5.0 grade pe scara Richter.
Primele relatări despre Cimitirul diavolului datează din 1920, când un expert în creșterea vitelor a investigat moartea animalelor ce pătrundeau în acea poiană. Apoi, tot mai mulți cercetători au devenit fascinați de zonă și au început să o cerceteze, însă expedițiile au fost întrerupte din cauza defecțiunilor echipamentelor sau a agravării stării de sănătate a acestora.
Între 1980 și 1990, 75 de persoane au dispărut în taigă în timp ce încercau să ajungă în această poiană, iar animalele și păsările care mor în zonă nu se descompun, ci se păstrează într-o stare neobișnuită.
Persoanele care încearcă să ajungă în zonă și scapă cu viață susțin că au stări de panică inexplicabile, furnicături, greață și că resimt dureri de cap și de dinți. Mai mult, acul busolei se blochează în acea regiune.