Cinci ani de dor şi regret. Prietenul unui tânăr mort în Colectiv: „Ne vom revedea. Ştiu că te voi găsi la o masă în cer”

Alexandru Iancu este unul dintre tinerii al cărui destin s-a încheiat prea devreme, la doar 22 de ani, odată cu incendiul din clubul Colectiv. Au trecut cinci ani de la tragedia care a îndoliat România, iar oamenii încă nu pot uita şi nici nu trebuie să uite ce s-a întâmplat în noaptea de 30 octombrie.

30 oct. 2020, 18:53

Prietenul lui Alex Iancu, care i-a fost şi coleg de liceu, Andrei Mihai, şi-a adus aminte cu dor şi cu tristeţe de cel căruia obişnuia să-i spună „Johnny”, asta fiindcă semăna foarte bine cu actorul Johnny Depp.

„El a fost Alex Iancu, căruia pentru asemănarea cu Johnny Depp îi spuneam „Johnny”, iar lui îi plăcea. Mi-a fost coleg de liceu și prieten. Un om grozav, care înveselea pe oricine avea norocul să-l cunoască. O vorbă bună și un zâmbet molipsitor avea mereu la îndemână, gata să le împartă cu oricine avea nevoie de un prieten”, a scris Andrei Mihai pe pagina sa de Facebook.

Citiţi şi Strigătul disperat al tatălui unui tânăr mort în Colectiv: „Nu pot să mai dorm nopţile. societatea românească refuză schimbarea”

Alexandru Iancu a murit ucis de corupţie, nu din cauza arsurilor, punctează prietenul său.

„Iubea metalul și chitara, concertele și să iasă la bere cu prietenii, bere pe care ne-o promisesem cu câteva săptămâni înainte de Colectiv.

Alex a murit la 22 de ani, la 3 săptămâni după incendiu. Nu arsurile l-au ucis, ci infecțiile nosocomiale. 5 (CINCI) bacterii, conform tatălui său, Domnul Iancu Eugen. Alex a murit ucis de corupție. Corupție care ucide mii de pacienți anual, corupție care ține spitalele infestate de bacterii multirezistente, care leagă mâinile medicilor și asistenților, lăsându-i dezarmați în fața dramei infecțiilor nosocomiale.

Înainte de rocker, chitarist, prieten și fiu, Alex a fost om. Un om de o calitate cum rar am avut norocul să întâlnesc, un om a cărui valoare o cunosc toți cei ce l-au întâlnit”, a mai adăugat el.

Andrei îşi aminteşte cu regret faptul că stabilise o întâlnire cu Alex, chiar cu câteva săptămâni înainte de Colectiv, întâlnire care nu va mai avea loc, din păcate, niciodată.

„Johnny, n-am uitat de berea aia. Mă gândesc deseori la tine, la cum poate ar fi trebuit să te bat la cap mai mult să ieșim. Aș fi vrut să mai fi stat la încă o țigară pe furiș în curte la Caragiale și să fi vorbit mai mult.

Dar avem timp. În câteva zeci de ani, pentru tine o secundă, știu că te voi găsi la vreo masă în Cer. Sper că mă vei primi să bem o bere, să fumăm o țigară și să îți spun cât de mult ne lipsești tuturor celor care te-am cunoscut. Până atunci, am răbdare. Știu că ne vom revedea”, a încheiat Andrei Mihai.

Alexandru Iancu, 22 de ani, absolvent de ASE şi chitarist

Alexandru Mihai Iancu, în vârstă de 22 de ani, şi-a pierdut viaţa în cumplitul incendiu, fiind cea de-a 59-a victimă. Era absolvent al Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti şi era foarte pasionat de muzică, cânta la chitară. Tânărul s-a stins din viaţă la Spitalul Sf. Ioan din Capitală.

Alexandru era prieten cu membrii trupei Goodbye to Gravity. Așa a ajuns, în seara de 30 octombrie 2015, la concertul din clubul Colectiv.

În seara nenorocirii a reuşit să iasă pe picioarele lui din club. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să-şi sune părinţii şi să-i anunţe că e bine, deşi suferise arsuri puternice pe căile respiratorii. În aceeaşi seară i-a implorat pe medici să nu-i amputeze degetele arse de la mână fiindcă avea nevoie să cânte la chitară. Tânărul a fost intubat, iar după trei săptămâni s-a stins din viaţă în spital.

Alexandru Iancu avea în corp 5 infecții nosocomiale, spune tatăl său. Prima dintre ele a fost confirmată de analize pe 2 noiembrie, la mai puțin de 3 zile de la incendiu.

În urma incendiului, la fața locului au murit 26 de persoane, iar mulți răniți au cedat la câteva zile, respectiv săptămâni de la internare. În primă fază au fost identificate 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate de urgență. Bilanțul deceselor a ajuns atunci la 64. La nouă luni de la tragedie, un alt tânăr și-a pierdut viața, numărul total al victimelor ajungând la 65.