COD RUTIER 2020. Cinci greşeli ale şoferilor, trecute cu vederea de poliţişti

COD RUTIER 2020. Poliţiştii trec uşor cu vederea peste cinci greşeli ale şoferilor. Aceste avateri ar fi sancţionate în mod normal cu amenzi cuprinse între 290 şi 435 de lei. 

15 iul. 2020, 14:15
COD RUTIER 2020. Cinci greşeli ale şoferilor, trecute cu vederea de poliţişti

Iată cinci greşeli peste care poliţiştii trec cu vederea: 

Numere murdare

Potrivit articolului 99, alineatul 1, punctual 16 din OUG 195/2002 (Codul Rutier), conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natură a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau înregistrare se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni și cu de la 2 la 3 puncte-amendă, respectiv de la 290 la 435 de lei, potrivit promotor.ro. 

Poliţiştii trec cu vederea acest aspect, mai ales pe timp de iarnă.

Avarii la caroserie fără dovadă

În Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, articolul 148 arată că se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai […] să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei.

Polițiștii ar trebui să-i solicite şoferului să facă facă dovada autorizației de reparație. Va trece cu vederea o zgârietură de pe o aripă, de exemplu.

Copii care călătoresc fără a fi asigurați corespunzător

Copiii cu o înălţime de până la 135 centimetri pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul. Hotărârea de Guvern nr 11, publicată în Monitorul Oficial, modifică legea anterioară care impunea dispozitive special doar pentru copiii de până la 3 ani.

Citeşte şi Amenzi în valoare de aproximativ 400.000 de lei, aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară

Parcare pe spațiul verde

Mulţi şoferi nu ţin cont de faptul că spațiul verde nu este loc de parcare. Aceştia sunt încurajaţi şi de toleranța polițiștilor. HCL nr. 222/2016 prevede că spațiul verde este zona aparţinând domeniului public sau privat al municipiului, reprezentată de vegetaţie specifică (lemnoasă, arbustivă, floricolă şi erbacee), alta decât cele menţionate de HCGMB nr. 114/2004, respectiv parcurile şi grădinile publice din municipiul Bucureşti;

Se interzice staţionarea cu orice tip de vehicul sau remorcă pe spaţiile definite în art. 1, aparţinând domeniului public sau privat al Municipiului Bucureşti,

Centura necuplată de către pasagerii din spate

Articolul 99 din OUG nr. 195/2002 îi obligă pe conducătorul auto și pe pasagerii acestuia să cupleze centura de siguranță în timpul deplasării pe drumurile publice. Nerespectarea acestei reglementări reprezintă o contravenție și se sancționează cu amenzi din din Clasa I de sancțiuni, cuprinse între 290 și 435 de lei.


loading...