Cinci mituri despre Lună

Luna i-a fascinat întotdeauna pe oameni, iar ca orice lucru care nu este prea bine cunoscut, a declanşat numeroase mituri şi legende. Iată care sunt cele mai frecvente mituri false despre Lună.

RomaniaTV.net
07 mai 2012, 10:29
Cinci mituri despre Lună

Mitul 1: Luna ne înnebuneşte

Cuvântul „lunatic”, care înseamnă somnambul, fricos sau ciudat, vine de la Lună. Asta pentru că mulţi oameni, în trecut, dar şi în prezent, spun că lucrurile o iau razna când este Lună plină.

Putem să stăm liniştiţi, întrucât nu este deloc adevărat: cercetările au arătat că nu există nicio legătură între bolile mintale, crime sau alte nebunii şi Lună.

Mitul 2: Super-Luna poate cauza dezastre

Motivul pentru care avem Super-Luni este pentru că orbita satelitului nostru natural nu este perfect circulară. Când se apropie cel mai mult de Pământ (moment denumit perigeu), pe orbita ei eliptică, Luna exercită un pic mai multă forţă gravitaţională asupra planetei noastre. Însă nu este nimic periculos.

Mareea din întreaga lume va fi atunci mai mare sau mai mică decât de obicei, pentru că Luna, aflată la perigeu, exercită cu 42% mai mult forţă decât atunci când este la apogeu – adică cel mai departe de Terra. Această forţă în plus nu provoacă, însă, niciun dezastru precum cutremurele sau tsunamiurile.

„S-au realizat o mulţime de studii pe această temă de către cercetătorii de la US Geological Survey (USGS) şi de mulţi alţii. Nu au găsit nimic important”, a declararat John Bellini, geofizician la USGS.

Mitul 3: Aselenizarea a fost o farsă

Avem filme. Avem roci. Avem o mulţime de astronauţi care au mers pe Lună. Însă teoriile conspiraţiei susţin, în continuare, că aselenizarea a fost doar o farsă.

Teoriile falsei aselenizări sunt extrem de multe, pornind de la cele care susţin că rocile de pe Lună sunt create tot pe Pământ. În realitate, rocile de pe Lună au fost studiate atât de cercetătorii NASA, cât şi de oameni de ştiinţă independenţi, care confirmă că ele sunt complet diferite de cele de pe Pământ.

Mitul 4: Luna este făcută din brânză verde

În 1902, un studiu publicat în Revista Americană de Psihologie a arătat că cei mai mulţi copii mici cred că Luna este făcută din… brânză. Alte teorii includeau calcarul, Dumnezeu, hârtie galbenă sau „oameni morţi care se ţin de mână într-un cerc de lumină”.

Mitul 5: SUA din perioada Războiului Rece era înnebunită de Lună

Din contră, în timpul programului Apollo de la NASA, 45-60% dintre americanii credeau că SUA cheltuieşte prea mulţi bani pe zborurile spaţiale, potrivit unui studiu publicat în 2003 în revista Space Policy.

„Publicul nu a fost niciodată încântat de explorarea Lunii de către oameni şi mai ales de costurile asociate”, scrie istoricul spaţial Roger Launius.