Cine a fost, de fapt, Sanda Marin, celebra autoare de cărți de bucate. Motivul stupid pentru care sute de rețete au fost cenzurate de comuniști

Cu siguranță, nu există gospodină care să nu fi răsfoit cartea de bucate a Sandei Marin sau care să nu fi încercat măcar o rețetă din celebra carte. Multă vreme, s-a speculat că Sanda Marin ar fi fie o casnică fără prea multă școală, fie... un bărbat. Adevărul este, însă cu totul altul.
Alina Costache
16 aug. 2023, 09:58
Cine a fost, de fapt, Sanda Marin, celebra autoare de cărți de bucate. Motivul stupid pentru care sute de rețete au fost cenzurate de comuniști

Sanda Marin, pe numele său real Cecilia Maria Simionescu, s-a născut în decembrie 1900, la Iași, într-o familie de intelectuali. Tatăl ei a fost celebrul cărturar Ion Simionescu, un cunoscut naturalist şi geograf, devenit profesor universitar la nici 30 de ani şi mai apoi preşedinte al Academiei Române. Astfel că a primit o educație aleasă din fragedă pruncie. Vorbea la perfecție germana, franceza și engleza și cânta la pian.

Cine a fost, de fapt, Sanda Marin

Pasiunea pentru gătit a deprins-o încă de mică. Pragul casei sale era, adesea, călcat de oameni de știință, scriitori, muzicieni, cărturari, actori, pictori, pe care Cecilia îi delecta cu creaţii gastronomice propriik, potrivit cancan.ro.

La începutul anilor ‘30, nemulţumită de ceea ce exista pe piaţa din România în materie de cărţi de reţete culinare, tânăra a decis să scrie ea însăşi o carte de reţete. Nu a avut, însă, prea multă încredere în aptitudinile sale și, temându-se ca lucrarea sa să nu fie un eșec, ceea ce ar fi afectat cariera științifică a tatălui său, a ales să publice sub pseudonim. Astfel a luat naștere Sanda Marin.

Volumul de primă ediție a fost publicat în 1936 la Editura “Cartea Românească” din București, care era condusă chiar de către tatăl ei. Cartea cuprindea nu mai puțin de 10.000 10.000 de reţete, atât din bucătăria românească, cât și din cea internațională. Prefața a fost scrisă de însuși Păstorel Teodoreanu, un împătimit gurmand și un excelent gastronom.

Cartea de bucate nu conținea doar rețete, ci și informații despre vitaminele din alimente, meniuri pentru diferite perioade ale anului, reţetare pentru diabetici sau informaţii despre valoarea calorică a alimentelor. Cartea a fost reeditată după Al Doilea Război Mondial.

Cartea de bucate a Sandei Marin, supusă cenzurei comuniste

În 1954, cartea de rețete a Sandei Marin a fost retipărită, dar și scurtată, astfel că, din 1.300 de reţete au rămas doar 850. Comuniștii au cenzurat, însă, lucrarea, considerând inadecvate o serie de rețete considerate burgheze. Ba, mai mult, au schimbat şi numele unor preparate: Sosul Bechamel a devenit, astfel, Sos Alb, iar tortul Napoleon s-a transformat în tort Marmorat. Pentru a fi în ton cu regimul sărăcăcios de viaţă al poporul sub comunişti, până şi ”găina” a fost înlocuită în reţete cu ”jumătate de pui”.

Rețetele considerate inadecvate în raport cu realitățile socio-economice, precum salata de icre negre, mușchiul de vită Chateaubriand, supa Bouillabaisse (cu fructe de mare), consommé, sufleul surpriză, sosul olandez, preparatele sofisticate din vânat sau cozonacii moldovenești pentru care se foloseau 100 de ouă la 5 kilograme de făină au fost eliminate sau schimbate, astfel încât să fie în conformitate cu viața din România comunistă.

În plus, rețetele tradiționale care s-ar fi putut prepara la sărbători au fost cenzurate, astfel încât vastele colecții de rețete de mâncăruri specifice pentru Crăciun sau Paște s-au transformat în “rețete pentru mese festive”, iar unele ingrediente care nu se mai găseau în magazine au fost înlocuite cu produse pe care gospodinele le puteau găsi în comerțul socialist.

Sanda Marin a încetat din viață în 1961 și a fost înmormântată în cavoul familiei de la Cimitirul Bellu, dar celebra sa Carte de bucate a continuat să fie reeditată și se află, încă, în biblioteca multor gospodine din România.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Este o victorie imensă pentru Călin Georgescu. Au anunțat acum
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu banii pierduţi la CARITAS? Schema piramidală a sărăcit milioane de români
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce a votat diaspora română cu „fiul lui Georgescu”? Analiza unui vicepreședinte al Parlamentului European
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Sateliții rușilor, pericol mondial. București, printre posibilele victime
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un restaurant din București. Când a deschis ușa frigiderului, a înlemnit
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor a murit. A fost unul dintre cei mai respectați actori. O figura emblematică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Români, morți în casă, în Germania: Au fost împreună în baie, mult timp
Sondaj nou. Cifrele te lasă fără cuvinte. Care este situația nouă conform sondajului, românii au votat masiv este ireal ce se întâmplă
MediaFlux
Modificare importantă pentru clienții companiei Electrica și Engie. Intră în vigoare în luna mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania