Cine a fost Evgheni Prigojin, omul care a întors armele împotriva lui Putin! De la vânzătorul de hotdog în vârful maşinăriei de război a Moscovei

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a murit într-un accident aviatic care a avut loc, la numai două luni de când a întors armele împotriva lui Vladimir Putin. Omul care cândva a fost în vârful mașinăriei de război a țarului de la Kremlin se afla, împreună cu alte nouă persoane, la bordul avionului care s-a prăbușit miercuri în apropierea satului Kuzhenkino, raionul Bologovsky, regiunea Tver.

24 aug. 2023, 08:39
Cine a fost Evgheni Prigojin, omul care a întors armele împotriva lui Putin! De la vânzătorul de hotdog în vârful maşinăriei de război a Moscovei
Cine a fost Evgheni Prigojin, omul care a întors armele împotriva lui Putin!

Cine a fost Evgheni Prigojin, omul care a întors armele împotriva lui Putin! În aceste momente, membri grupului Wagner arată cu degetul către Putin pe care îl acuză de doborârea intenționată a aeronavei militare la bordul căreia se afla liderul lor.

Citește și SENZAȚIONAL! Al doilea avion al lui Prigojin survolează Moscova la o oră după ce s-a zvonit că liderul Wagner a murit

Cine a fost Evgheni Prigojin, omul care a întors armele împotriva lui Putin!

După ce a întors armele și a declarat război conducerii militare a Rusiei, întreaga planetă s-a întrebat cine este acest personaj care până nu de mult a fost un om cheie al Moscovei în războiul din Ucraina.

Istoria lui Evgheni Prigojin a început în orașul său natal Leningrad, astăzi Sankt Petersburg, în același loc unde s-a născut și președintele rus Vladimir Putin.

În perioada sovietică, pe vremea când era doar un adolescent, Prigojin a fost tâlhar. Acesta a ajuns în spatele gratiilor după ce a fost la condamnat la 9 ani de închisoare pentru mai multe furturi și atacuri.

După ce a ieșit din închisoare, în 1990, își deschide o mică afacere cu hot-dogi și astfel, devine antreprenor. Apoi, la finalul anilor 90,  își deschide un restaurant în Sankt Petersburg, care crește odată cu ascensiunea politică a lui Vladimir Putin.

În doar câțiva ani restaurantul lui Evgheni Prigojin, devine unul dintre cele mai cunoscute din Sankt Petersburg și asta pentru că însuși Vladimir Putin își aducea invitații străini la masă în acest loc.

Atunci când Putin a preluat puterea în Rusia, Prigojin a devenit un abonat fidel la bani publici, după ce Kremlinul a încheiat cu firma lui mai multe contracte de catering. De acolo îi provine și porecla de ,,Bucătarul lui Putin”.

Datorită contractelor cu Kremlinul, Prigojin a reușit să investească milioane de euro în gruparea de mercenari Wagner, o structură paramilitară înființată în anul 2014, care a participat la anexarea Peninsulei Crimeea.

Inițial, Wagner era formată doar din veterani de război, însă Prigojin a angajat mercenari și foști condamnați și treptat, Putin a transformat gruparea în propria sa armată privată.

Astfel, Țarul de la Kremlin a pompat și mai mulți bani în această grupare pe care a folosit-o în țări precum Siria și alte state din Africa, unde a vrut să obțină controlul. În schimbul tuturor atrocităților comise, soldații lui Prigojin au primit resurse extrem de prețioase, precum aur, petrol sau chiar uraniu.

Gruparea paramilitară Wagner a devenit extrem de cunoscută în timpul războiului din Ucraina, în care Prigojin s-a confruntat frecvent cu liderii militari ruşi. Încă de la începutul conflictului, șeful Wagner a publicat mai mult videoclipuri pe rețelele de socializare care contrazic propaganda rusă privind o operaţiune militară specială fără probleme. Adesea, Prigojin a susținut că forţele sale au condus lupta în Ucraina, punând în acelaşi timp la îndoială competenţa armatei ruse.

Citește și Ce făcea Vladimir Putin în momentul în care avionul lui Prigojin era doborât