Ce făcea Vladimir Putin în momentul în care avionul lui Prigojin era doborât

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, se afla pe lista celor 10 pasageri aflaţi la bordul unui avion prăbuşit în Rusia, scrie BBC.

23 aug. 2023, 21:10
Ce făcea Vladimir Putin în momentul în care avionul lui Prigojin era doborât

Putin se afla la un concert in timpul prabusirii avionului in care se presupune ca a murit Prigojin. Vladimir Putin se pare că se află la evenimentul dedicat împlinirii a 80 de ani de la victoria trupelor sovietice în bătălia de la Kursk. Liderul rus a apărut pe scene zâmbind  şi nu făcut vreo referire la accident.

În ultima oră mulţi experţi au sugerat că Putin ar putea fi în spatele accidentului care a ucis 10 persoane – dar, desigur, acest lucru nu a fost confirmat încă, iar cauza accidentului este încă necunoscută.

Şeful Wagner se afla pe lista celor 10 pasageri aflaţi la bordul unui avion prăbuşit în Rusia, scrie BBC.

VIDEO Avionul lui Evgheni Prigojin s-a prăbușit. BBC: Şeful Wagner se afla pe lista pasagerilor

Potrivit agenţiei Tass, Autoritatea Aeronautică Civilă a Rusiei a afirmat că Evgheni Prigojin, şeful grupării de mercenari Wagner, se  afla pe lista pasagerilor avionului.

Agenţia Federală de Transport Aerian a lansat o investigaţie cu privire la prăbuşirea aeronavei Embraer, care a avut loc miercuri în regiunea Tver, printre pasageri numărându-se Evgheni Prigojin, a anunţat Agenţia Federală de Transport Aerian într-un comunicat, comform Tass.

„A fost declanşată o anchetă cu privire la prăbuşirea aeronavei Embraer, care a avut loc în această seară în regiunea Tver. Potrivit listei de pasageri, printre aceştia se afla şi numele şi prenumele lui Evgheni Prigojin”, a menţionat departamentul.

Primele imagini cu avionul lui Prigojin după ce a fost doborât de o rachetă

Potrivit WSJ, imaginile postate de martori au arătat ceea ce părea a fi urma unei rachete antiaeriene şi apoi avionul, un Embraer Legacy 600, căzând cu o aripă lipsă.

Canalele de socializare apropiate de Wagner au declarat că apărarea aeriană rusă a doborât avionul.

Rebeliunea lui Prigojin împotriva lui Putin

Evgheni Prigojin şi Grupul Wagner au provocat unde de şoc în întreaga lume atunci când au încercat prima lovitură de stat în Rusia după trei decenii.

După ce a acuzat conducerea militară a ţării sale de „uciderea a zeci de mii de soldaţi ruşi” ca urmare a invaziei dezastruoase din Ucraina, Prigojin a lansat, pe 23 iunie, un marş îndrăzneţ asupra Moscovei pentru a-i „pedepsi” pe ministrul Apărării şi pe şefii armatei.

Însă, după ce a preluat controlul asupra sediilor guvernului şi al armatei din Rostov şi a fost atacat la Voronej, insurecţia a fost oprită la 200 km de Moscova, liderul Wagner fiind aparent de acord să plece în exil în Belarus, iar luptătorii săi s-au retras.