Cine a lansat celebrele melodii „Şaraiman”, „Florăresele” şi „Anii mei şi tinereţea”. Era preferata lui Nicu Ceauşescu VIDEO

"Șaraiman", "Florăresele" şi "Anii mei și tinerețea" sunt printre cele mai populare melodii de petrecere și au fost cântate în diferite variante. Vocea care le-a lansat şi a rămas în memoria tuturor este cea a marii artiste Romica Puceanu.

31 oct. 2023, 15:22
Cine a lansat celebrele melodii „Şaraiman”, „Florăresele” şi „Anii mei şi tinereţea”. Era preferata lui Nicu Ceauşescu VIDEO
Cine a lansat celebrele melodii "Şaraiman", "Florăresele" şi "Anii mei şi tinereţea". Era preferata lui Nicu Ceauşescu

Cine a lansat celebrele melodii „Şaraiman”, „Florăresele” şi „Anii mei şi tinereţea”. Romica Puceanu a fost fiica marelui țambalist Costică Puceanu, care cânta la Hanu’ lui Manuc. A debutat la doar 14 ani şi a cunoscut succesul aproape instantaneu datorită vocii și sensibilităţii interpretării cântecelor de mahala. A început să prelucreze texte vechi culese de prin colțuri uitate ale lumii țigănești autentice și să le transpună muzical ca solistă în taraful verilor ei Aurel şi Victor Gore.

Primul disc al-a înregistrat în studiourile Electrecord abia în 1964, deoarece ideologia comunistă nu prea îngăduia muzica lăutărească. În anii ’70, când s-a ridicat din mahala pe scenele marilor restaurante bucureştene, a fost numită regina muzicii lăutăreşti. Era una dintre marile vedete ale localurilor de petrecere din Bucureşti, Salonul Spaniol al Restaurantului Caraiman, Capitol, Continental, Monte Carlo din Cişmigiu, Intercontinental şi Hotel Flora, scrie Adevărul. „Publicul se manifesta în restaurant exact ca la un spectacol. Când intra Romica Puceanu erau atenţi, nici nu mai mâncau. Era o onoare pentru ei, mai ales dacă venea la masă la ei să le cânte”, a spus acordeonistul Viorel Fundament.

Romica Puceanu a fost o bună perioadă şi solistă pe scena Teatrului de revistă „Constantin Tănase”, unde a făcut spectacole alături de Stela Popescu, Alexandru Arşinel şi Nicu Constantin, care-i deveniseră şi prieteni apropiaţi.

Citeşte şi: Care a fost prima manea din România. Piesa a fost interpretată de Maria Tănase

Romica Puceanu a cântat şi la petrecerile nomenclaturiştilor. Nicolae Ceauşescu făcuse un cult pentru Ioana Radu, iar ea era preferata lui Nicu Ceauşescu, care nu participa la petrecerile nomenclaturii, ci îşi făcea propriile chermeze, la Sibiu, unde era prim-secretar al PCR.

„Am fost la restaurant, la Doina, ani de zile, cu o orchestră extraordinară, inclusiv cu maestrul Toni Iordache. Ea ne ţinea acolo şi de ea depindea tot, că era mama lui Nicuşor Ceauşescu a doua. Aşa îi spunea: mama mea doi. La Continental, tot noi am deschis, tot cu maestrul Toni Iordache, cu Gică Urziceanu şi dânsa. Răposatul Gică Petrescu, toţi marii actori veneau la Continental să asculte muzica adevărată. Nicuşor venea cu Vadim Tudor, cu Păunescu, poetul”, îşi aminteşte George Udilă.

În anii ’80, Romica Puceanu a reuşit să ducă muzica lăutărească dincolo de graniţele României, iar cel mai mare succes l-a avut în SUA, unde a ajuns prima dată în 1984, iar în 1988 a ţinut timp de şase luni, în fiecare seară, spectacole la restaurantul Transylvania, de pe 42nd Street, Long Island City, New York.

În ultimii ani de viaţă, Romica Puceanu s-a retras de pe marea scenă. A murit pe 24 octombrie 1996, la Spitalul Floreasca, unde ajunsese după accident rutier petrecut între localităţile Dor Mărunt şi Dragoş Vodă. Potrivit raportului medicilor, interpreta suferea de mai multă vreme de un cancer generalizat, iar contuziile şi fracturile suferite ca urmare a accidentului i-au grăbit moartea.