Cine ar putea prelua portofoliul de la Ministerul Educaţiei după demisia lui Sorin Cîmpeanu

Gigel Paraschiv, un apropiat al lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației, este propunerea PSD pentru funcția de ministru al Educației, după demisia de Sorin Cîmpeanu, potrivit Edupedu.ro. Dar acesta nu este singurul nume vehiculat pentru portofoliul de la Ministerul Educaţiei. Conform împărţirii funcţiilor în coaliţia de guvernare, portofoliul de la Ministerul Educaţiei ar trebui să revină PNL.

30 sept. 2022, 13:22
Cine ar putea prelua portofoliul de la Ministerul Educaţiei după demisia lui Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu a demisionat de la conducerea Ministerului Educaţiei. Interimatul este asigurat de liberalul Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării în Guvernul Ciucă.

Deocamdată, premierul Nicolae Ciucă nu a făcut nicio propunere pentru funcţia de ministru al Educaţiei. Pe surse sunt vehiculate mai multe nume pentru acest portofoliu. Între ele este şi Ligia Deca, consilier al preşedintelui Klaus Iohannis din decembrie 2019.

Ligia Deca are 40 de ani şi este doctor în ştiinţe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg şi absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinţei miniştrilor educaţiei din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012), potrivit Mediafax.

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării şi cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timişoara (2014-2015) şi SNSPA (2019-2021).

Autoare şi coautoare a numeroase articole şi studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaţionale, cu o activitate ştiinţifică ce a vizat subiecte variate, de la internaţionalizarea educaţiei superioare la practicile educaţionale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experţi „Ştiinţa în educaţie” înfiinţat la iniţiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Citeşte şi: Daniel Funeriu, după demisia lui Cîmpeanu: „Voi vă dați seama în ce fundătură a fost adusă țara asta dacă primul gest al viitorului ministru al educației ar trebui să fie să-i retragă titlul de doctor premierului?”

De de altă parte, potrivit unor surse citate de Edupedu.ro, Gigel Paraschiv ar fi fost propus de liderul PSD Marcel Ciolacu să preia funcția de ministru al Educației.

Gigel Paraschiv, secretar de stat responsabil cu învățământul universitar de mai bine de 10 ani, este un apropiat al lui Sorin Cîmpeanu și al fostului ministru PSD Mihnea Costoiu, rector al Universității Politehnica din București. Gigel Paraschiv este profesor la Universitatea Politehnica din București.