Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat / Cine l-ar putea înlocui

Sorin Cîmpeanu (PNL) și-a dat demisia din fruntea Ministerului Educației. Anunțul a fost făcut de politician joi seara, 29 septembrie, pe fondul scandalului în care este acuzat de plagiat.

29 sept. 2022, 21:27
Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat / Cine l-ar putea înlocui

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educaţiei în Guvernul Ciucă. Interimatul la Ministerul Educatiei va fi asigurat de ministrul Sebastian Burduja, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;

8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;

9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;

10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”, a anunțat Cîmpeanu, pe pagina sa de Facebook.

 

Scandaluri pe bandă rulantă pentru Sorin Cîmpeanu

Zilele trecute, Sorin Cîmpeanu a lansat diverse atacuri la adresa celor care l-au acuzat de plagiat. În opinia sa, aceștia sunt „habarniști în domeniul educației”.

Potrivit ziaristei Emilia Șercan, Sorin Cîmpeanu și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori, într-un curs universitar, scrie Libertatea.

În această săptămână, Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Unviersității București, respectiv Lidia Bodea, directoarea Editurii Humanitas, au ieșit în stradă pentru a-i cere demisia lui Sorin Cîmpeanu, etichetat deja în spațiul public drept „impostor” și „plagiator”, informează TVR.

Printre cei mai aspri critici ai lui Cîmpeanu s-a numărat și scriitorul Gabriel Liiceanu. Acesta a luat atitudine și în scandalul plagiatului, dar și pe fondul controversatelor legi ale educației. Mai mult, filozoful a semnat chiar o scrisoare, cu alți peste 100 de intelectuali români celebri, prin care a solicitat demisia de urgență a politicianului care a fost de-a lungul timpului membru în ALDE, PRO România și PNL.

 

Cine i-ar putea lua locul lui Sorin Cîmpeanu

Portofoliul de la Ministerul Educaţiei ar putea fi preluat de Sorin Costreie, prorector al Universității București și consilier al premierului Ciucă, au transmis surse politice.

Premierul Nicolae Ciucă l-a numit în luna ianuarie pe Valentin-Sorin Costreie, consilier de stat în cadrul Cancelariei sale, drept coordonator național în domeniul proprietății intelectuale.