Cine beneficiază de „Trusoul noului-născut” în 2024. Ajutorul din partea primăriei este în valoare de 2.000 de lei

Cine beneficiază de 2.000 de lei la naștere în 2024. Trusoul nou-născutului se acordă unor anumite categorii de persoane, avem detalii în acerst articol.

23 ian. 2024, 12:04
Cine beneficiază de „Trusoul noului-născut” în 2024. Ajutorul din partea primăriei este în valoare de 2.000 de lei

Mamele din anumite categorii sociale, care nasc începând cu anul 2024 vor beneficia de 2000 de lei. Iată în ce condiții se poate acorda „Trusoul noului-născut”.

Trusou Noului-Născut 2024, cine îl primeşte

Programul „Trusou nou-născut” 2024 prevede acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți pentru mamele din medii defavorizate. Anul acesta, valoarea ajutorului este de 2.000 de lei și se oferă într-o tranșă unică.

Potrivit noii ordonanțe, mamele care se vor beneficia de acest ajutor, vor primi 20 de tichete, a câte 100 de lei fiecare.

Acestea pot fi folosite pentru:

 • Alimente și produse/aparatură destinate administrării alimentației copilului;
 • Scutece și îmbrăcăminte destinată copilului;
 • Produse de cosmetică și igienă specifice vârstei copilului;
 • Aparatură destinată monitorizării stării de sănătate a copilului;
 • Pătuț, lenjerie, cărucior, masa de înfășat.

Măsura de sprijin se aplică timp de patru ani, în perioada 2024- 2027. Bugetul măsurii de sprijin pentru acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți este de 119.138,40 de mii lei, echivalent a 24.000.000,00 euro la cursul InforEuro din luna noiembrie 2023 cu sursă de finanţare Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, în conformitate cu regulile de eligibilitate şi normele europene şi naţionale aplicabile.

Scade natalitatea în România. Anul trecut s-au născut cei mai puţini bebeluşi din istorie. Cum se explică declinul demografic

Cui se acordă ajutorul de 2.000 de lei pentru „Trusoul noului-născut”

Noul proiect de lege este destinat anumitor mame, provenite din categorii speciale.

Iată cine poate primi 2000 de lei, din partea statului, în 2024, dacă aplică în primele 3 luni de viață ale copilului:

 • Mamele care nasc începând cu anul 2024 şi cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune;
 • Mamele cu dizabilităţi care nasc începând cu anul 2024;
 • Mamele care nasc începând cu anul 2024 și aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv sunt victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi/ sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite printr-o ancheta socială sau pe baza unui referat de anchetă socială întocmit de autorităţile din domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ;
 • Mamele care nasc începând cu anul 2024, care nu deţin acte de identitate şi care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;
 • Mamele minore care nasc începând cu anul 2024;
 • Mamele care nasc începând cu anul 2024, cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zone de conflict.

Veşti bune pentru cuplurile infertile. Vor primi de la stat până la 22.500 lei pentru procedurile de fertilizare in vitroVoucherele Materna sunt două vouchere a câte 1000 de lei fiecare, care fac parte dintr-un program de sprijin financiar acordat femeilor însărcinate din București, de către Primăria Capitalei (H.C.G.M.B. nr. 120/28.03.2018). Cu aceste vouchere gravidele pot să achiziționeze medicamente sau să deconteze anumite servicii medicale specifice sarcinii. Află aici care sunt condițiile, unde și ce acte trebuie depuse.

Pot beneficia de aceste voucherele femeile însărcinate care au peste 18 ani, care au cel puțin 10 săptămâni de sarcina (prima tranșă) și care au domiciliul stabil în București sau reşedința dobândită de cel puțin 6 luni la momentul depunerii cererii. Iar după ce gravida are 24 de săptămâni de sarcină se acordă și a doua tranșă de 1000 de lei (voucherele sunt împărțite în tichete de 50 de lei fiecare).

Actele necesare atunci când se depune dosarul:

 • Cerere-tip (se poate descărca aici)
 • notă informare beneficiar (descarcă de aici)
 • declaraţie de consimţământ (descarcă de aici)
 • copie după actul de identitate al femeii gravide,
 • certificat fiscal emis de către Direcția Taxe și Impozite Locale de sector prin care se atestă lipsa datoriilor față de bugetul local;
 • adeverinţă eliberată de un medic ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii. Atenție! Aceasta trebuie să fie eliberată de cel mult 7 zile calendaristice la momentul depunerii dosarului.
 • copie a ecografiei de confirmare a sarcinii incipiente (atenție! Interpretarea, nu pozele) sau, după caz, ultima ecografie efectuată.

În momentul depunerii dosarului este necesar să fie prezentate toate actele, altfel vor fi considerate respinse (nu sunt acceptate dosarele incomplete, actele neparafate, nesemnate de specialiști).

Prima de naştere majorată la 2.400 de euro. Pentru al treilea copil, suma creşte la 3.000 de euro

Începând cu săptămâna a 24-a de sarcină, se revine cu o nouă adeverință de la medicul ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii și o copie a ecografiei morfologiei de sarcină trimestrul II, după caz.

Unde și cum se depune dosarul?

Dosarul poate fi transmis online pe [email protected] (Cererile transmise în format electronic vor fi doar în format pdf. la rezoluție de 200 x200 dpi )sau fizic, de luni până joi, între orele 9:00-15:00, la adresa: Str. Constantin Mille, nr. 10, sector 1, București (zona Piața Universității).