Cine e de vină pentru prăbuşirea Cascadei Bigăr. Activist de mediu: „Motivul e intervenţia omului”

Cascada Bigăr din Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa s-a prăbuşit luni seară. Reprezentanţii Romsilva susţin că incidentul s-ar fi produs din cauze naturale, în timp ce activiştii care militează pentru protecţia mediului acuză că de vină e intervenţia omului.

07 iun. 2021, 22:33
Cine e de vină pentru prăbuşirea Cascadei Bigăr. Activist de mediu: „Motivul e intervenţia omului”

Oficialii Romsilva au precizat că informaţiile despre prăbuşirea Cascadei Bigăr sunt false, afirmând că aceasta s-a distrus din „cauze naturale”.

„Romsilva respinge cu fermitate informațiile false referitoare la prăbușirea Cascadei Bigăr, lansate în spațiul public de un ghid turistic și „activist de mediu”.

Acesta a lansat informația FALSĂ că prăbușirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș. Care este adevărul? Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani NU s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci NU aceasta este cauza prăbușirii cascadei.

Așa cum am precizat anterior, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului”, se arată în mesajul transmis de Romsilva, pe Facebook.

Vezi aici imagini cu momentul în care s-a prăbuşit Cascada Bigăr.

Citeşte şi: Atenţie, şoferi! O nouă taxă apare în România. Ministrul Transporturilor a făcut anunţul despre noua rovinietă: Traficul greu trebuie taxat la distanță și nu la timp

În schimb, Mircea Jumanca, ghid de turism și activist pentru protecția mediului, a transmis pentru Deutsche Welle că motivul ar fi, de fapt, intervenția omului în circuitul apei.

„Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca

De altfel, activistul a mai precizat că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, s-a declarat şocat când a aflat vestea şi a afirmat că era cel mai vizitat loc din judeţ.

„Sunt şocat, îmi pare rău. Era cel mai vizitat loc din judeţul nostru. O să analizăm ce este de făcut, dar cu natura nu te joci. E un fenomen normal, ne întristează pentru că aducea multă atenţie şi interes pentru zona noastră, dar Caraş- Severin are multe locuri frumoase şi vă invităm să le vizitaţi”, a declarat Romeo Dunca, potrivit Ştirileprotv.

În anul 2013, site-ul american „The World Geography” a clasat Cascada Bigăr pe primul loc în topul celor mai frumoase cascade din lume.

Citeşte şi: Catastrofă naturală! Cascada Bigăr s-a prăbuşit. Care au fost cauzele