Cine e Iustin Petcu, copilul-minune al României care a obținut zeci de medalii de aur. La cei opt ani ai săi, e printre cei mai buni matematicieni din lume

Iustin Petcu, un copil din Năvodari în vârstă de opt ani, s-a făcut remarcat prin aparițiile sale în concursurile internaționale de matematică mentală, la care a obținut o mulțime de medalii de aur pentru România.

01 apr. 2024, 15:25
Cine e Iustin Petcu, copilul-minune al României care a obținut zeci de medalii de aur. La cei opt ani ai săi, e printre cei mai buni matematicieni din lume

Iustin Petcu e elev la Școala Generală „Tudor Arghezi” din Năvodari, județul Constanța, iar ultimul lui succes a fost locul I la concursul național de aritmetică mentală desfășurat la Istanbul

Chiar dacă are opt ani, o vârstă la care mulți copii sunt mult mai interesați de joacă și alte activități, Iustin nu se mai saturcă de matematică. A participat până acum la competiții internaționale din țări precum Dubai, Coreea, Egipt și Olanda.

Citește și Unde se află și cât costă cea mai scumpă casă din București. Cine este milionarul care se bucură de această bijuterie

Micuțul geniu e pasionat de acest domeniu încă de când avea cinci ani și jumătate. Familia și cei de la școală i-au îndrumat fiecare pas până acum, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Iustin a dezvăluit că sora lui mai mare, la rândul ei campioană națională și internațională în matematică, a fost cea care l-a inspirat să meargă pe acest drum.

„Pe mine m-a motivat sora mea și m-a învățat cum să fac aceste calcule atât de rapid, în minte, fără hârtie și creion. Secretul, când lucrăm cu adunări cu sute, este că trebuie să ne bazăm prima dată pe primele două numere și abia după aceea pe ultimul număr”, a declarat Iustin Petcu, citat de adevărul.ro.

Profesorii sunt foarte mândri de el și îi susțin pasiunea, preconizând un viitor încununat cu succes. „Gimnaziul și liceul le va face în România, deoarece învățământul nostru este, cred eu, mult mai performant decât în străinătate. Nivelul lor universitar este mai ridicat însă, așa că planul este că abia după bacalaureat să ne gândim la studii în străinătate”, a transmis tatăl lui.

Citește și De ce să nu dormi pe spate dacă sforăi. Doctorul Marius Sava trage un semnal de alarmă. ”Consecințele sunt dezastruoase”

Iustin se pregătește acum pentru următorul concurs internațional, care se va ține în Dubai și unde va participa împreună cu Softia, sora lui.

Sofia are 13 ani și e la fel de pricepută la matermatică. Și ea a participat la numeroase competiții naționale și internaționale și nu vrea să se oprească prea curând.