Cine este Lia Savonea, noua şefă a CSM. Ce avere deţine şefa CSM

Lia Savonea, proaspat aleasa presedinte CSM si fosta sefa a Curtii de Apel Bucuresti, este considerata unul dintre cei mai influenti membri din cadrul Sectiei pentru judecatori a CSM, scrie portalul Ziare.com. Este sotia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet al lui Catalin Voicu, condamnat definitiv in doua dosare penale. Lia Savonea deţine o avere consistentă.

RomaniaTV.net
12 dec. 2018, 16:08
Cine este Lia Savonea, noua şefă a CSM. Ce avere deţine şefa CSM

Lia Savonea este judecator de 22 de ani, iar din 2003 a lucrat exclusiv in materie penala. Din 2009 a ocupat functia de vicepresedinte al CAB, in perioada 2010-2011, a fost presedinte cu delegatie al CAB, iar, incepand cu anul 2012, a ocupat functia de presedinte.

In perioada in care era presedinte al CAB, Savonea emitea la solicitarea DNA mandatele de interceptare si de monitorizare in dosarele de coruptie, au declarat surse din magistratura pentru Ziare.com.

Savonea a solutionat mai multe dosare celebre. Ea a decis ca fiind gresite solutiile procurorilor militari care au instrumentat dosarele membrilor familiei Ceausescu. Dupa ce cuplul dictatorial a fost condamnat si executat, iar cercetarile au fost extinse asupra lui Valentin, Zoia si Nicu Ceausescu, Savonea a fost cea care a hotarat ca bunurile confiscate de procurori de la acestia sa fie restituite.

Declaratia de avere

Lia Savonea deţine împreună cu soţulei două terenuri agricole în Alba, dar şi patru terenuri intravilane în Chiajna, lângă Bucureşti, şi unul în Alba.

Au două case de locuit, în Chiajna şi Alba, două maşini, BMW şi Volkswagen, şi bijuterii în valoare de 7.000 de euro.

Soţul judecătoarei a vândut anul trecut şapte propirietăţi imobiliare (terenuri şi imobile), pentru care a încasat peste 1,5 milioane de lei şi 270.000 de euro, şi douămaşini, contra sumei de 15.000 de euro.

Conturile bancare ale soţilor Savonea conţin peste 70.000 de euro, 8.000 de dolari şi circa 500.000 de lei.

Veniturile anuale ale Liei Savonea se ridică la 400.000 de lei, iar ale soţului la 12.000 de lei, ca avocat.

Citeşte şi: Lia Savonea este noul preşedinte al CSM. Klaus Iohannis a plecat după 43 de minute: „A fost un an greu pentru justiţie”