Cine este Alex Faur, milionarul mort joi, la 40 de ani. Cum a ajuns de la şef de raion să ducă o viaţă de nabab

Alex Faur a murit joi, la vârsta de 40 de ani. El a fost un personaj controversat, cu legături dubioase în cercul de cunoscuţi ai Elenei Udrea, devenind milionar peste noapte, după ce a fost un simplu angajat într-un magazin.

02 mai 2019, 12:09
Cine este Alex Faur, milionarul mort joi, la 40 de ani. Cum a ajuns de la şef de raion să ducă o viaţă de nabab

Alexandru Faur a lucrat ca şef de raion la magazinul Victoria 46, deţinut de Dorothy Constantin, iubita controversatului om de afaceri Puiu Popoviciu. Despre el s-a spus că este „săgeata lui Stelu ANRP”, pe numele său real Stelian Gheorghe, unul dintre apropiaţii Elenei Udrea.

De altfel, când fostului ministru i-a fost mai greu, aceasta a găsit sprijin tocmai la „săgeata lui Stelu”. În septembrie 2010, în baza unui contract de novaţie, Alexandru Faur a preluat creditul Elenei Udrea de la BRD şi terenul deţinut de aceasta în strada Neajlovului şi pe care intenţiona să construiască un complex de locuinţe.

Numai că terenul care în 2007 fusese cumpărat de Elena Udrea cu 3 milioane de euro în septembrie 2010 nu mai valora decât 1,2 milioane de euro. Ziariştii de la „Capital” au probat, cu o tranzacţie efectuată în aceeaşi perioadă, cu un teren similar celui deţinut de fostul ministru, că preţul actual al metrului pătrat era de doar 200 de euro, nu de 550 de euro cât a plătit Alexandru Faur. De ce Faur i-a oferit lui Udrea un „cadou” de două milioane de euro a rămas o întrebare fără răspuns atât din partea fostului ministru, dar mai ales din partea instituţiilor statului începând cu DNA şi ANI şi sfârşind cu Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. Cert este că ipoteca pe teren a fost stinsă de BRD la 30.09.2010, semn că şi creditul a fost achitat.

Citeşte şi Unul dintre milionarii României murit pe patul de spital. Delia ceruse ajutor pe Facebook pentru salvarea tânărului

Ulterior, opinia publică avea să primească un răspuns din însăși declarația lui Alexandru Faur de la DNA: „Am preluat creditul numitei Elena Gabriela Udrea sub forma unei mite mascate„. Declarațiile acestuia au contribuit la arestarea pentru 24 de ore a fostei politiciene.

Totuşi, tranzacţia dintre Faur şi Elena Udrea nu pare să fi fost o întâmplare. Faur a fost foarte activ pe piaţa samsarilor de terenuri împreună cu Gheorghe Stelian, cel de la care Elena Udrea a cumpărat terenul din strada Frederic Chopin (Floreasca). Gheorghe Stelian a preluat drepturile litigioase pentru acest teren de la moştenitoarea lui de drept, Irina Raicoviceanu, lăsând-o pe aceasta cu 10.000 de euro, în timp ce el a vândut terenul Elenei Udrea pentru 900.000 de euro.

Potrivit cotidianul.ro, Stelian şi Faur au fost parteneri într-una dintre cele mai scandaloase afaceri cu retrocedări: Parcul Circului. Stelian şi Faur au preluat toate drepturile asupra averii industriaşului Maximilian Tonolla de la cei trei urmaşi ai acestuia, care au bătut 15 ani pe la toate uşile statului în speranţa că vor recupera cele câteva hectare de la Circul de Stat, aproape 50 de hectare la Chiajna şi o casă în Sinaia. Abia după ce drepturile lor au fost cedate lui Stelian şi lui Faur, Primăria Sectorului 2, condusă de Neculai Onţanu, a făcut cu rapiditate punerea în posesie. Moştenitorii au primit în jur de 100.000 de euro. Faur i-a vândut lui Stelian. Stelian a vândut mai departe cu milioane de euro: 8.000 de mp din Barbu Văcărescu au ajuns la Marius Locic pentru 2,1 milioane de euro, 3.000 de mp din Floreasca au ajuns la Cristi Borcea pentru 6.750.000 euro. Instituţiile statului au fost oarbe la faptul că toate contractele sunt semnate de Bogdan Tonolla, iar acesta habar nu are şi continuă să trăiască sărac, aşa cum spune, aşteptând să şi moară sărac.

Cum a ajuns Faur de la simplu angajat de magazin la samsar imobiliar şi milionar? Presa vremii a speculat că aceasta era doar pionul scos la înaintare de Puiu Popoviciu, milionarul care a făcut afaceri cu familia fostului preşedinte Traian Băsescu.

Alexandru Faur afişa un lux demn de un nabab, conduce un Bentley de 200.000 de euro, înregistrat pe numele său, şi se răsfaţă în vile de un lux orbitor în vacanţe petrecute la Monte Carlo, Las Vegas, Porto Banus, Hong Kong sau Saint Tropez. La Londra, apropiaţii acestuia spuneau că obişnuia să stea la Hotelul Four Seasons Mayfair, unde cea mai ieftină cameră costă 639 de euro/noapte şi cea mai scumpă – 7.427 de euro/noapte.

Alex Faur a avut o legătură de iubire cu Rani Palade, fiul vitreg al milionarului Dan Adamescu, cei doi despărţindu-se în vara lui 2016.