Cine este Andreea Paul Vass, ministrul Economiei propus de PDL

În 2005, Andreea Paul Vass şi-a început activitatea ca expert şi consilier în departamentului de Politici Economice şi Sociale al Administraţiei Prezidenţiale. În perioada 2007-2009, a fost consilier al europarlamentarului Theodor Stolojan, iar începând cu 2009 a fost numită consilier personal al premierului Emil Boc.

RomaniaTV.net
07 feb. 2012, 13:39
Cine este Andreea Paul Vass, ministrul Economiei propus de PDL

Vass atacă Ministerul Economiei după ce a absolvit ASE cu o lucrare despre „Aplicarea teoriei haosului în previzionarea cursului de schimb”, a lucrat în cercetare învăţând că „hazardul favorizează numai o minte pregătită” şi a fost consilier la Preşedinţie la 27 de ani.

Din 2009 consilier al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass are familie, avere şi carieră. Dar spune, pe blogul său, potrivit Mediafax, că de fapt şi-a dorit să facă cercetare. „Extrem de curioasă din fire, mi-am dorit să fac cercetare încă din facultate. Aşa se face că lucrez de la 21 de ani într-un Institut al Academiei Române”, spune despre ea însăşi Andreea Paul Vass. Ea adaugă că putea câştiga „mult mai bine” ajutându-şi părinţii să conducă fabrica lor de mobilă, însă iubeşte cifrele prea mult încât să poată renunţa. „Economia, cu doza ei mare de subiectivitate dată de tensiunea dintre ştiinţa înţeleasă ca rigoare şi imprevizibilul comportament uman, mi se pare de-a dreptul fascinantă”, mai spune Vass.

La 1 februarie 2012, Andreea Paul Vass a fost numită membru în Comisia de coordonare a procesului de privatizare a Societăţii Comerciale de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale ”Hidroelectrica” – SA Bucureşti.

În urma acestei numiri, ea s-a aflat în centrul unui scandal mediatic. Cum unul dintre rolurile Comisiei este cel de coordonare a procesului de selectare a intermediarului care se va ocupa de listarea pe bursă a companiei, Vass a fost acuzată de incompatibilitate. Asta pentru că Dan Paul, cumnatul acesteia, este broker si membru în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, adica locul unde va avea loc vânzarea acţiunilor Hidreoelectrica. Chiar colega de partid, Sulfina Barbu, a acuzat-o pe Vass că s-ar afla într-o stare de incompatibilitate, însă aceasta a respins un astfel de scenariu.

Vass ocupă poziţia de lector universitar la Facultatea de Relaţii Economice internaţionale din cadrul ASE şi este cercetător-evaluator la Societatea Economică Română. Studii de cercetare – Marea Britanie: London School of Economics, University of Essex, Sussex University, SPRU Research Center; Statele Unite: Stanford University; Franta: Maison des Sciences de l’Homme; Ungaria: IKU Research Center, Institute for World Economics.

„Doamna de fier

În toamna lui 2011, Adreea Paul Vass anunţa că intră în cursa pentru preşedintia Organizaţiei de Femei a PDL condusă de Sulfina Barbu. Vass declara atunci pentru Mediafax că a decis să candideze pentru că poate întări organizaţia şi poate aduce prospeţime. Democrat-liberala susţinea ca numele de Vass înseamnă în limba maghiară „fier”, făcând trimitere la Margaret Thatcher supranumită şi „Doamna de Fier”. Ulterior, Vass s-a răzgândit şi s-a mulţumit cu funcţia de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei femeilor din PDL.

Declaraţie de avere

Andreea Maria Paul, propusă la cârma Ministerului Economiei, deţine un apartament în Bucureşti cumpărat în 2005. Soţul ei, Cristian Paul, deţine un teren intravilan în Buşteni aferent casei de vacanţă, din care deţine o cotă de 50%. Restul aparţine lui Dan Paul, iar terenul a fost dobândit în urma succesiunii după tatăl lui Cristian Paul. În Bucureşti, soţul Andreei Paul mai deţine un apartament cumpărat în 1997 şi jumătate dintr-o casă de vacanţă în Buşteni.

La capitolul bunuri mobile, Andreea Maria Paul a trecut două autoturisme: un Mitsubishi şi un Mercedes, cumpărate în 2007. Acesta din urmă aparţine soţului. Fosta consilieră deţine şi tablouri şi obiecte de artă dobândite în 2009 în valoare de 12.000 de euro.
Andreea Paul are trei conturi: două în lei, în valoare de 21.722 lei şi unul în euro, în valoare de 10.789 euro. Soţul are şase conturi deschise: patru în lei cu o valoare totală de 89.833 lei, un cont în euro (7.249 euro) şi unul în dolari (1.316 dolari).

Aceasta mai deţine acţiuni la Alro Slatina, BRD GSG, SIF Banat Crisana Arad, Transelectrica, Transgaz SA Medias, Banca Transilvania, în valoare totală, la data de 8 iunie 2011, de 88.000 lei (aprox. 20.000 euro), iar soţul deţine acţiuni la 35 de firme în valoare totală de 239.174 (aprox. 57.000 de euro), la data de 15 iunie 2011.

La capitolul datorii, aceasta are 141.636 lei (aprox. 33.000 de euro) la Banca Transilvania.

Veniturile încasate de Andreea Maria Paul: 31.933 lei din activitatea de consilier la Guvernul României, 20.369 lei de la Academia de Studii Economice, unde este lector universitar şi 1.045 lei din dividende.

Soţul acesteia a încasat 6.804 lei ca broker la Finaco Securities SA, 12.013 lei ca director general adjunct la Romcontrol SA, 10.300 lei din dividende şi 20.014 lei din transferul valorilor imobiliare deţinute în portofoliu.