Cine este bărbatul care a murit în munții Bucegi. Era unul dintre cei mai importanți specialiști în telecomunicații

Două persoane au fost găsite decedate pe unul dintre cele mai periculoase trasee montane din România, mai exact pe Brâna Mare a Morarului, din masivul Bucegi.

04 ian. 2021, 20:39

Cine este bărbatul care a murit în munții Bucegi. Cei doi aveau experiență în escaladă, însă au făcut mai multe greșeli de începători care au condus la deces. Aceștia s-au avântat într-o zonă extrem de periculoasă, nemarcată, pe vreme rea cu viscol și ceață, fără a folosit corect echipamentul.

Citește și: Sfârșit tragic pentru doi turiști! O alpinistă și bărbatul care a încercat să o salveze au murit în masivul Bucegi

Femeia în vârstă de 47 de ani a fost prima care a căzut în prăpastie, iar partenerul său, în vârstă de 52 de ani, a încercat să o salveze. Cei doi s-au prăbușit peste 700 de metri în prăpastie, într-o zonă stâncoasă şi acoperită cu straturi instabile de zăpadă îngheţată.

Cine este bărbatul care a murit în munții Bucegi. Cei doi, ambii din București, au ajuns la Bușteni pe 2 ianuarie, au parcat mașinile și au pronit pe traseu extrem de dificil incusiv pe timp de vară şi nerecomandat turiştilor iarna. Au ignorat prognoza meteo care anunţa viscol şi ceaţă pe munte şi au urcat spre Brâna Morarului, un traseu de creastă mărginit de hăuri adânci, stâncoase şi cunoscut pentru zecile de victime pe care le-a făcut printre alpinişti cu experienţă şi salvatori montani.

Accidentul s-a produs chiar cu puţin înainte de finalul traseului. Femeia a făcut greşeala fatală să desprindă carabiniera şi atunci se pare că s-ar fi împiedicat în coardă. Partenerul ei de escaladă fost martor la prăbuşire, dar nu a reuşit să intervină la timp. A sunat imediat la Salvamont şi a cerut ajutor de urgenţă.

”A fost sfătuit să rămână pe loc şi să folosească echipamentul de supravieţuire până ce colegii mei vor ajunge la el. Din câte am înţeles a mai sunat un prieten care i-a recomandat la fel, să aştepte echipele de salvare. Nu ştim exact ce s-a întâmplat, dar bănuim că a încercat să coboare să acorde primul ajutor şi a căzut şi el. Au fost greşeli tehnice”, a explicat Claudiu Vasilescu, salvamontist din Buşteni care a participat la acţiunea de recuperare a celor doi turişti.

Bărbatul care și-a pierdut viața în munți era unul dintre cei mai importanți specialiști în telecomunicații ai României, cercetător la Universitatea Tampere din Finlanda. Era CEO și project manager la IT Center for Science and Technology Bucharest.